Sezona cvetanja zove je uveliko počela, te ne dopustite da vam to promakne, jer je ova biljka ne samo ukusna, već i vrlo zdrava. Za njena blagotvorna svojstva ljudi znaju od davnina - ublažava upale, posebno respiratornih organa, stimuliše znojenje, čisti organizam od nakupljenih toksina...
Ako se ovih dana šetate u nezagađenom području gde ima zove, iskoristite priliku i naberite njene cvetove i napravite svoj sirup od zove. Jednostavno je, a ukusno i blagotvorno.
Koji se delovi biljke koriste?
Kora se skida u proleće i koristi se u rastvorima, za spravljenje tinktura, sirupa i krema. Zreli plodovi su bogati vitaminima A i C, i služe za pripremu napitaka kojima se prevenira prehlada.
Crna zova
I plodovi biljke se mogu koristiti, ali se preporčuje da se kuvaju, da bi se lakše svarili. Crna zova se koristi za razne recepte, ali najviše za sok i sirup.
Cvetovi bele zove
Cvetovi zove su bogati etarskim uljem koje sadrži mnoštvo fitonutrijenata blagotvornih za naše zdravlje: glikozide, flavonoide, tanine, pektine, hlorogensku kiselinu i mnoge druge. Pored toga, bogati su mineralima gvožđem, kalijumom i natrijumom.
Čaj ili sok od zovinih cvetova je blagotvoran u slučajevima sinuzitisa, u slučaju groznice, a posebno u snižavanju visoke temperature stimulisanjem rada znojnih žlezda. Zova pokazuje antivirusna svojstva naročito u kombinaciji sa drugim biljem.
Zova se koristi sledećih tegoba
Zova predstavlja odličan "protivotrov" za respiratorne smetnje. Rastvori napravljeni od cveta ove biljke izazivaju znojenje koje nam pomaže da prebrodimo bolest. Pritom, zova smiruje kašalj koji prati grip, kao i upalu uveta.
Upozorenje. Nedovoljno zreli plodovi su otrovni!
Pripremila: Nataša Radosavljević