5 istina i zabluda o pravilnoj ishrani: Nutricionista ruši najčešće mitove

Privatna Arhiva, Oleksandr Prokopenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Savremeno čovečanstvo opsednuto je pravilnom i zdravom ishranom, a da zapravo malo ko od nas zna šta to zaista znači.

Nekada su se zdravim smatrali proizvodi sa malo masnoća ili bez njih. Danas su na tapetu ugljeni hidrati i šećeri, mada istih ima i u voću. Nutricionista Dijana Radetić naglašava da istina o zdravoj hrani obično nije tako jednostavna, već da leži negde između ekstrema. Slede najčešće nedoumice vezane za pravilnu ishranu.

Istina ili laž: 1. Izbegavajte masti

Još od sedamdesetih godina prošlog veka masti se nalaze na crnoj listi. Iako sada već znamo da masti i nisu toliko loše po naše zdravlje, još uvek neki stručnjaci vode kampanju protiv njih.

Shutterstock 
nisu sve masnoće nezdravefoto: Shutterstock

- Imajte na umu da je istina negde između. Višestruko prerađene masti kao trans masti jesu loši po naše zdravlje, dok su prirodne masti i te kako potrebne za apsorpciju određenih esencijalnih vitamina i minerala, kao i za dobro funkcionisanje organizma – sugeriše Dijana Radetić.

Istina ili laž: 2. Super namirnice su fontana mladosti i dobrog zdravlja

Termin “super namirnica” je samo još jedan od marketinških trikova prehrambene industrije. Svaka od njih ima “dobitnu” kombinaciju vitamina i minerala.

Shutterstock 
termin supernamirnica je deo marketinških trikovafoto: Shutterstock

- Istina je da nijedna od tih namirnica ne sadrži sve vitamine i minerale koje će zadovoljiti dnevne potrebe za njima. Svako voće i povrće sadrži različitu kombinaciju vitamina i minerala, te iz tog razloga i treba poštovati pravilo raznovrsnosti da bi se uneli svi potrebni nutrijenti – savetuje naša sagovornica.

Istina ili laž: 3. Voće je šećer, izbegavajte ga

Da, voće sadrži šećer koji se zove fruktoza, ali treba imati na umu da voće i rafinisani šećer nisu isto.

Shutterstock 
Voće pored šećera u sebi ima i biljna vlakna, vitamine, minerale...foto: Shutterstock

- Voće pored šećera u sebi ima i biljna vlakna koja usporavaju apsorpciju glukoze u krvi, a bogat su izvor vitamina, minerala i drugih fito materija. Ipak, treba biti umeren sa konzumiranjem prirodno ceđenih sokova. Za samo jednu čašu takvog soka potrebno je iscediti barem četiri komada voća ili povrća, a blagodetna biljna vlakna uglavnom završavaju u kanti za otpatke – opominje nutricionista.

Istina ili laž: 4. Izbacivanjem ugljenih hidrata smanjujete višak kilograma

Izbacivanjem višestruko prerađenih ugljenih hidrata iz ishrane zaista popravljate zdravlje i smanjujete višak kilograma, dodaje naša sagovornica.

Shutterstock 
nema razloga da se u potpunosti odreknete ugljenih hidratafoto: Shutterstock

- Međutim, ako u potpunosti izbacite i skrobne ugljene hidrate, onda gubite i veoma važne materije potrebne za pravilan rad organizma. Zato nemojte da ih izbacite u potpunosti, dovoljno je da umanjite porciju hrane sa koncentrisanim sadržajem ugljenih hidrata – sugeriše Dijana Radetić.

Istina ili laž: 5. Preskakanjem obroka brže mršavite

Preskakanje obroka najčešće samo dovodi do kasnijeg prejedanja, opominje nutricionista.

- Isto tako, preskaknjem obroka se telo uvodi u režim “zimskog sna”, što rezultuje usporavanjem metabolizma radi očuvanja energije. Organizam tada troši manje energije, a sva pridošla se skladišti u salo. Kada se uhvatite u koštac sa viškom kilograma, bolje rezultate daju pravilno raspoređeni obroci u toku dana – preporučuje Dijana Radetić i dodaje da poštovanjem pravila umerenosti i raznovrsnosti u ishrani izbegavate mnoge problem kada je zdravlje u pitanju.

“Zdravo i nezdravo”

Namirnice često delimo na one zdrave i nezdrave, ali da li je to stvarno ispravno?

- Svi znamo da je jabuka zdrava, a da mlečna čokolada spada u nezdravu kategoriju. Ako pojedete jabuku ili dve u toku dana onda govorimo o zdravoj ishrani, ali ako pojedemo pet jabuka preko preporučenog energetskog dnevnog unosa onda to može da preraste i u nezdravu ishranu. Isto tako, ako pojedemo kocku ili dve mlečne čokolade u sklopu dnevnih energetskih preporuka, nećemo uraditi ništa loše – smatra Dijana Radetić.

Autor: Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.