5 uzroka krvarenja nakon odnosa: Od polno prenosivih bolesti do raka

Profimedia

Iako mnogi uzroci nisu ozbiljni, ipak je dobra ideja da se obratite svom lekaru ako krvarite van normalnog menstrualnog ciklusa.

Krvarenje tokom ili posle seksa je uobičajeno i nije uvek razlog za zabrinutost. Čak devet odsto žena iskusilo je vaginalno krvarenje nakon seksualnog odnosa koje nije bilo povezano sa menstruacijom.

Između 46 i 63 procenta žena u menopauzi će osetiti suvoću, svrab, osetljivost ili krvarenje tokom ili posle seksa, što je povezano sa hormonskim promenama koje utiču na vaginalno tkivo.

5 uzroka krvarenja nakon seksa

Polno prenosive bolesti

Polno prenosive bolesti (STD) kao što su klamidija i gonoreja su povezane sa simptomima kao što su bol u karlici, svrab, peckanje, vaginalni iscjedak i često, bolno mokrenje.

Svaka polno prenosiva bolest ima svoje simptome, ali zapaljenje izazvano bilo kojom infekcijom može izazvati vaginalno krvarenje.

Polno prenosive bolesti treba da dijagnostikuje lekar. U tom slučaju će razgovarati sa vama o vašoj seksualnoj istoriji i obaviti određene testove na polno prenosive bolesti. Lečenje polno prenosivih bolesti zavisi od toga šta ih uzrokuje.

Shutterstock 
zapaljenje izazvano bilo kojom infekcijom može izazvati vaginalno krvarenjefoto: Shutterstock

Benigni polipi

Benigne izrasline na grliću materice su česti uzroci krvarenja tokom ili nakon seksualnog odnosa. Polipi grlića materice se češće razvijaju kod osoba u 40-im i 50-im godinama koje su imale višestruku trudnoću.

Polipi su obično crvene ili ljubičaste sa cevastom strukturom koja ima mnogo kapilara i može lako krvariti kada se dodirne. Polipi materice su male, meke grudvice tkiva koje vire iz materice. Sklone su krvarenju između menstruacija, tokom seksa i posle menopauze, a najčešće se javljaju kod osoba od 36 do 55 godina.

Endometrioza

Endometrioza nastaje kada ćelije slične onima koje čine sluznicu materice (endometrijum) rastu izvan materice. Tkivo endometrijuma može se zakačiti za površine drugih organa i izazvati jak bol.

Neki ljudi sa endometriozom su takođe neplodni. Postoji niz simptoma endometrioze u zavisnosti od toga koji su organi zahvaćeni, a za mnoge sa ovim stanjem česti su bol tokom odnosa, bolni orgazami i postkoitalna krvarenja.

Shutterstock 
endrometrioza može uzrokovati neplodnostfoto: Shutterstock

Trauma

Krvarenje nakon seksa je često povezano sa infekcijama i abnormalnostima materice, vagine ili grlića materice, ali krvarenje može nastati i zbog povrede ovih ranjivih tkiva.

Na primer, intenzivan seks može dovesti do rana, ogrebotina ili suza na vagini. Ovo se češće dešava kada je vagina suva (npr. tokom menopauze, dojenja ili zbog preteranog ispiranja).

Krvarenje takođe može biti uzrokovano seksualnim zlostavljanjem ili nasiljem. Prisilno prodiranje može ozbiljno oštetiti vaginalno tkivo i dovesti do povrede. Takve rane mogu zarastati i ponovo se otvarati ako se ne leče medicinski.

Rak

Iako je rak manje verovatan uzrok postkoitalnog krvarenja, ovaj simptom je jedan od mogućih znakova raka grlića materice, vagine i materice. Tumori mogu varirati u zavisnosti od vrste tkiva.

Krvni sudovi koji ih snabdevaju mogu da puknu kada tumor raste, što može dovesti do krvarenja. Ponekad je krvarenje uzrokovano seksom, ali se može desiti iu drugim slučajevima.

Ostali simptomi uobičajeni kod karcinoma reproduktivnog sistema uključuju:

  • Krvarenje nakon menopauze ili između menstruacija
  • Obilne i duge menstruacije
  • Krvavi vaginalni iscjedak (ponekad se pogrešno smatra mrlja)
Shutterstock 
Krvni sudovi koji ih snabdevaju mogu da puknu kada tumor raste što može da dovede do krvarenjafoto: Shutterstock

Ginekolog može obaviti pregled karlice, Papa test i vizuelni pregled koji se zove kolposkopija da bi dijagnostikovao rak. Lečenje reproduktivnih karcinoma zavisi od vrste i stadijuma, ali može uključivati hemoterapiju, zračenje, operaciju i imunoterapiju.

Prenela: N.R.

Izvor: Verywellhealth.com/Zdravlje.Kurir.rs