Granita je naziv za ledeni desert koji potiče iz Italije. Legenda kaže da je "prava" granita samo ona koju možete probati na Siciliji, ali dok nju sanjamo evo recepta za jednu koju možete pripremiti kod kuće.
Voda i šećer su osnov granite koja se potom nadograđuje različitim aromama. Najčešće su to limun i ostali citrusi, bobičasto voće, nana, kafa ili bademi.
Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. S obzirom na to da lubenica u sebi sadrži više od 90 odsto vode, nema potrebe za njenim dodavanjem.
Potrebno je
- 1 kilogram lubenice
- sok od 2 limete ili limuna
- 4 kašike šećera (nije neophodno)
Priprema
- Izvadite koštice izlubenice i isecite je na manje komade.
- Iscedite sok od limete ili limuna
- Stavite lubenicu, sok od limete i šećer u blender (deo po deo) pa sve dobro promešajte dok ne dobijete tečnu smesu.
- Ubacite smesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na dva sata.
- Zatim izvadite kalup iz zamrzivača, kašikom "sastružite" granitu dok je ne pretvorite u male kristaliće.
- Servirajte u malim činijama ili čašama po želji
Prenela: N.R.
Izvor: Lepotaizdravlje.rs/Zdravlje.Kurir.rs