5 zdravstvenih prednosti semenki lubenica: Pomažu u regulisanju holesterola, sadrže vitamine i malo kalorija
Foto: Shutterstock

neobično i zdravo

5 zdravstvenih prednosti semenki lubenica: Pomažu u regulisanju holesterola, sadrže vitamine i malo kalorija

Zdravlje iz Prirode -

Većina nas dok jede ljubenicu odbacuje semenke, ali nutritivna vrednost semena lubenice može da vas ubedi u suprotno. Semenke lubenice imaju u sebi korisne hranljive materije, uključujući magnezijum i gvožđe, a uloliko ih ispečete, mogu biti zdrava užina.

Semenke lubenice imaju malo kalorija i bogate su hranljivim materijama. Kada su pečene, hrskave su i lako mogu zameniti druge nezdrave opcije za grickanje.

Imaju malo kalorija

Oko 30 grama semena lubenice sadrži približno 158 kalorija. Velika šaka semenki lubenicekoja teži oko 4 grama i oko 23 kalorije, daleko manje od recimo kesice čipsa.

Oblijuju magnezijumom

Jedan od nekoliko minerala koji se nalaze u semenkama lubenice je magnezijum. U porciji od četiri grama, dobićete 21 mg magnezijuma, što je pet procenata dnevne vrednosti.

Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) preporučuju odraslima da uzimaju 420 mg ovog minerala dnevno. Magnezijum je neophodan za mnoge metaboličke funkcije tela. Takođe je potrebno za održavanje funkcije nerava i mišića, kao i za zdravlje imuniteta, srca i kostiju.

U porciji od četiri grama, semenki dobićete 21 mg magnezijuma, što je 5% dnevne vrednosti.
U porciji od četiri grama, semenki dobićete 21 mg magnezijuma, što je 5% dnevne vrednosti.foto: Profimedia

Sadrže oko 1,6 odsto dnevne vrednosti gvožđa

Šaka semenki lubenice sadrži oko 0,29 mg gvožđa, ili oko 1,6 odsto dnevne vrednosti. Možda se ne čini mnogo, ali NIH samo preporučuje da odrasli uzimaju 18 mg dnevno.

Gvožđe je važna komponenta hemoglobina - prenosi kiseonik kroz telo. Takođe pomaže vašem telu da pretvori kalorije u energiju.

Međutim, semenke lubenice sadrže fitat, koji smanjuje apsorpciju gvožđa i smanjuje njihovu hranljivu vrednost.

Imaju "dobre“ masnoće

Seme lubenice takođe su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina - jedna velika šaka (četiri grama) daje 0,3 odnosno 1,1 grama.

Kako navodi Američko udruženja za srce, ove masti su korisne u zaštiti od srčanog i moždanog udara i snižavanju nivoa „lošeg“ holesterola u krvi.

Seme lubenice su dobar izvor cinka
Seme lubenice su dobar izvor cinkafoto: Shutterstock

Dobar su izvor cinka

Seme lubenice su takođe dobar izvor cinka. Oni obezbeđuju oko 26 odsto dnevne vrednosti u porciji od oko 30 grama, ili četiri procenta dnevne vrednosti u jednoj velikoj šaci (četiri grama).

Cink je važan nutrijent, neophodan za imuni sistem. Takođe je neophodno za:

Ukus semenki lubenice možete učiniti još boljim ako dodate malo maslinovog ulja i soli, ili ih pospite cimetom
Ukus semenki lubenice možete učiniti još boljim ako dodate malo maslinovog ulja i soli, ili ih pospite cimetomfoto: Shutterstock

Kako ih ispeći?

Pečenje semena lubenice je jednostavno. Postavite rernu na oko 170 ° C i stavite seme na pleh za pečenje. U proseku im je potrebno oko 15 minuta da se ispeku, ali možda ćete želeti da ih promešate na pola pečenja kako bi se ispekle ujednačeno.

Ukus semenki lubenice možete učiniti još boljim ako dodate malo maslinovog ulja i soli, ili ih pospite cimetom. Ako više volite više ukusa, možete dodati sok od limete i čili u prahu, ili čak kajenski biber.

Prenela: O.M.

(izvor: HealthLine.com/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track