5 zdravstvenih prednosti semenki lubenica: Pomažu u regulisanju holesterola, sadrže vitamine i malo kalorija
Većina nas dok jede ljubenicu odbacuje semenke, ali nutritivna vrednost semena lubenice može da vas ubedi u suprotno. Semenke lubenice imaju u sebi korisne hranljive materije, uključujući magnezijum i gvožđe, a uloliko ih ispečete, mogu biti zdrava užina.
Semenke lubenice imaju malo kalorija i bogate su hranljivim materijama. Kada su pečene, hrskave su i lako mogu zameniti druge nezdrave opcije za grickanje.
Imaju malo kalorija
Oko 30 grama semena lubenice sadrži približno 158 kalorija. Velika šaka semenki lubenicekoja teži oko 4 grama i oko 23 kalorije, daleko manje od recimo kesice čipsa.
Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) preporučuju odraslima da uzimaju 420 mg ovog minerala dnevno. Magnezijum je neophodan za mnoge metaboličke funkcije tela. Takođe je potrebno za održavanje funkcije nerava i mišića, kao i za zdravlje imuniteta, srca i kostiju.
Sadrže oko 1,6 odsto dnevne vrednosti gvožđa
Šaka semenki lubenice sadrži oko 0,29 mg gvožđa, ili oko 1,6 odsto dnevne vrednosti. Možda se ne čini mnogo, ali NIH samo preporučuje da odrasli uzimaju 18 mg dnevno.
Gvožđe je važna komponenta hemoglobina - prenosi kiseonik kroz telo. Takođe pomaže vašem telu da pretvori kalorije u energiju.
Međutim, semenke lubenice sadrže fitat, koji smanjuje apsorpciju gvožđa i smanjuje njihovu hranljivu vrednost.
Imaju "dobre“ masnoće
Seme lubenice takođe su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina - jedna velika šaka (četiri grama) daje 0,3 odnosno 1,1 grama.
Kako navodi Američko udruženja za srce, ove masti su korisne u zaštiti od srčanog i moždanog udara i snižavanju nivoa „lošeg“ holesterola u krvi.
Dobar su izvor cinka
Seme lubenice su takođe dobar izvor cinka. Oni obezbeđuju oko 26 odsto dnevne vrednosti u porciji od oko 30 grama, ili četiri procenta dnevne vrednosti u jednoj velikoj šaci (četiri grama).
Kako ih ispeći?
Pečenje semena lubenice je jednostavno. Postavite rernu na oko 170 ° C i stavite seme na pleh za pečenje. U proseku im je potrebno oko 15 minuta da se ispeku, ali možda ćete želeti da ih promešate na pola pečenja kako bi se ispekle ujednačeno.
Prenela: O.M.
(izvor: HealthLine.com/Zdravlje.Kurir.rs)
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu