Kako da od obične salate napravite još zdravije remek-delo? Travar otkriva moćni recept

Shutterstock

Da li ste znali da je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio prošle godine da je paradajz najzdravije povrće?

Ustvari, paradajz je najzdravije voće jer se, botanički gledano, smatra voćem i dobio je ocenu 20 na njihovoj skali, čime je svrstan odmah iznad limuna.

Kulinar, planinar, travar i diplomirani eko-turizmolog Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, na Instagramu otkriva način da od obične paradajz salate napravite remek-delo za vaša čula, koje je ujedno i vrlo zdrava.

Količina sastojaka u ovoj salati je mahom proizvoljna, odnosno odredite je po želji.

Potrebno je:

  • nekoliko paradajza
  • tri vrste svežeg origana (ili barem jedna)
  • malo pepela (dobro se pročitali) umesto soli
  • hladno ceđeno bundevino ulje

Pradajz iseckajte, pospite listićima origana, dodajte malo pepela ili soli i začinite bundevinim uljem.

Shutterstock 
začinske trave su ono što ovu salatu čini izuzetnomfoto: Shutterstock

Od zlata jabuka

Paradajz se često naziva zlatna jabuka, što potiče iz italijanskog jezika -"pomodoro" doslovno znači zlatna jabuka, podseća travar.

- Ovo povrće je puno kalijuma, ali kada stavite so ga neutrlišete, pa ga ja u principu ne solim - kaže Nebojša Stamenović.

U bašti uzgaja tri vrste origana koje ne secka kada ih koristi za salatu. Umesto soli stavlja malo pepela, ne mnogo, kaže, jer su pepeo soli i minerali iz zemlje.

- U salatu, naravo, ide bučino ulje, odnosno ulje od tikvinih golica koje predivno miriše na semenke. Ono se preporučuje "mladićima" koji imaju više 50 godina jer pozitvno deluje na prostatu. Stavljam i malo zelenog začina (gotova mešavina, prim. aut.) i to je recept za jednu interesantnu i izuzetnu salatu - poručuje.

Pripremila: Nataša Lazović