5 vrsta zelenog lisnatog povrća koje se može jesti sirovo: Čuva imunitet i zdravlje srca
Ako želite da u svoje obroke i napitke dodate sveže, hranljive namirnice pune vitamina, postoji nekoiliko biljaka čiji listići imaju odličan ukus i kada se jedu sirovi, a prepuni su zdravstvenih koristi. Izdvajamo pet biljaka koje su omiljene mnogima.
Spanać
Spanać je jedan od jestivih listova koji se najviše konzumiraju. Njegov blag ukus i hrskava tekstura čine ga savršenim za salate ali i smutije smutija. Prepun je vitaminima A, C i K, kao i gvožđa i kalcijuma, a takođe je i moćan izvor esencijalnih hranljivih materija.
Zelena salata
Zelena salata je osnovna namirnica u nekoliko jela. Sastoji se od 95 odsto vode i ima malo kalorija, što ga čini odličnim za one koji žele da izgube višak kilograma. Zelena salata je takođe bogata kalijumom, što je čini korisnim za kontrolu nivoa krvnog pritiska.
Peršun
Listovi peršuna se mogu jesti sveži ali i osušeni. Možet ih dodavati u razna jela, salate i smutije. Prepun je vitamina A, C i K, a daje osvežavajući ukus salatama i prelivima. Pozitivno utiče na varenje i zdravlja srca.
Listovi nane
Poznata po svom osvežavajućem naletu ukusa, menta može poboljšati varenje, boriti se protiv prehlade i poboljšava oralno zdravlje. Njene listove možete dodavati u salate, sosove, deserte, smutije, čajevi, limunade druga pića.
Bosiljak
Listovi bosiljka su jestivi i nude mnoštvo zdravstvenih prednosti. Može poboljšati varenje, smanjiti upalu, poboljšati zdravlje srca i pomoći u kontroli težine. Možete ih dodati u čaj, sipati na picu ili umotaje, kao i u jela kao što su supe, sosovi, pomfrit itd.
Prenela: O.M.
(izvor: Healthshots.com/Zdravlje.Kurir.rs)