Pravi gurmani znaju da nema ukusnije jesenje čorbe od one koja se pravi od bundeve, a kada joj dodate đumbir, ljutu papričicu, beli luk i korijander, dobićete zaista zdrav obrok kojem će se svi ukućani radovati, kaže Ivana Đurović, visoko strukovni nutricionista-dijetetičar i otkriva kako da spremite najukusniju čorbu od bundeve.
* Bundeva, 800 g
* Crveni luk, manja glavica (može i praziluk srednje veličine)
* Beli luk, 2-3 čena
* Ljuta papričica crvena, 1 kom srednje veličine
* Bujon, ili voda, oko 750 ml
* Maslinovo ulje, supena kašika
* So morska, biber, suvi slani začin, kim, žalfija
* Korijander list ili peršun list
* Sok od ½ limuna
* Neutralna pavlaka, 1 supena kašika po porciji
Zdravstvene prednosti
Diuretička svojstva: Bundeva je odličan diuretik koji pomaže u izbacivanju viška vode iz organizma, posebno kod pacijenata sa reumom, gihtom ili zapaljenjem bubrega i bešike.
Utiče na raspoloženje: Bundeva sadrži aminokiselinu koja stimuliše lučenje serotonina, poznatog kao hormon sreće.
Bogatstvo vitamina: Samo jedna čaša bundeve sadrži do 200% dnevne doze vitamina A, koji poboljšava oštrinu vida, doprinosi zdravlju očiju i smanjuje rizik od degenerativnih promena i katarakte.
Zdravlje srca: Bundeva je jedan od najkoncentrovanijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), esencijalne omega-3 masne kiseline koja je korisna za zdravlje srca.
Pripremila: Nataša Radosavljević