Muče vas česte upale sinusa? 5 strategija koje će vam pomoći da opet prodišete

Zapušen nos, bol u predelu čela i lica, loša koncentracija, povišena temperatura, iscrpljenost, kašalj - sve su to neprijatni simptomi upale sinusa (sinuzitisa).

Shutterstock

Sinusi su šupljine ispunjene vazduhom, okružene kostima koje okružuju nos. U tim šupljinama stvara se mukus ili sluz koja se sliva u nosnu šupljinu, a ako je unutrašnjost tih kanala otečena dolazi do kongestije ili zapušenja sinusa, što izaziva bol i infekciju. Istraživanja pokazuju da je učestalost ove tegobe značajno porasla u poslednjih desetak godina.

Sinusitis se obično deli na tri podvrste:

Akutna upala sinusa traje manje od tri nedelje. Ova vrsta sinusitisa obično počinje kao prehlada, koja se potom razvija u bakterijsku infekciju. Alergije, zagađenje i različiti problemi sa nosem, kao i određene bolesti, takođe mogu da budu među uzročnicima.

Hronična upala sinusa obično traje najmanje tri do osam nedelja, a može da se produži na više meseci ili čak godina. Može se razviti kao posledica čestih akutnih upala sinusa, naročito neadekvatno lečenih. Osobe s alergijom često razvijaju hronični sinusitis. Faktori rizika za pojavu su i polipi u nosu, devijacija nosnog septuma, kao i deformiteti nosa i nosnih kostiju.

Shutterstock  Alergije, zagađenje i različiti problemi sa nosem su neki od uzročnika

Recidivirajući sinusitis javlja se u obliku nekoliko akutnih upala tokom godine.

Simptomi sinusitisa i lečenje

Simptomi sinusitisa uključuju zapušen nos, sekreciju sluzi, pritisak, bol, povišenu temperaturu, umor i iscrpljenost, kao i glavobolje. Vrlo često dolazi do tzv. postnazalnog slivanja, odnosno slivanja sluzi iz sinusa u grlo. U težim slučajevima može da se javi bol u uhu i vratu, zubobolja, gubitak čula mirisa, kao i suzenje iz očiju.

Lečenje sinusitisa obično uključuje antibiotike, dekongestive koji smanjiju otok i tablete protiv bolova. Preporučuju se i inhalacije, upotreba fiziološkog rastvora koji se ubrizgava u nos, ovlaživači vazduha, kao i topli oblozi na bolnim mestima. Tokom akutne infekcije, preporučuje se boravak u prostoriji sa stabilnom temperaturom. Osim ove, uglavnom simptomatske terapije, od posebne koristi može da bude i preventivna strategija usmerena na jačanje imuniteta.

Kako sprečiti upalu sinusa?

Inhalirajte se

Tradicionalni narodni recept preporučuje inhalaciju sa sveže skuvanim čajem od cvetova kamilice, u koji su dodate tri velike kašike morske soli. Pokrijte glavu peškirom, nagnite se nad posudu i dišite na nos. Sigurno ćete se osećati bolje. Brzi način za negu nosne šupljine može da bude i redovna upotreba spreja sa fiziološkim rastvorom koji se može kupiti u apotekama. Preporučuje se i ispiranje nosa slanim rastvorom uz pomoć posebne posudice.

Shutterstock  Inhalirajte se čajem od kamilice

Antioksidansi i prirodni stimulatori imuniteta 

Od pomoći može da bude uzimanje vitamina A, C, E, cinka i selena, kao i drugih prirodnih imuno-stimulatora poput ehinacee, beta-glukana, matičnog mleča, belog luka i probiotskih bakterija. Preporučuje se i učestalo ispijanje čajeva od koprive i korena sladića. Aktivne supstance ovih biljaka imaju protivupalna i imunostimulativna svojstva.

Uz antibiotike uzimajte i probiotike

Osobe koje su na antibiotskoj terapiji imaju smanjen broj "dobrih" bakterija u crevnoj mikroflori. Zato se uz ovu terapiju često preporučuju fermentisani mlečni proizvodi koji sadrže "dobre" bakterije ili probiotici, koji takođe jačaju imunitet. Imajte na umu da uzimanje antibiotika i probiotika treba da bude u razmaku od oko tri sata.

Shutterstock  Pileća supa otpušuje nos

Prirodni dekongestivi

Poznato je da nije dobro preterivati sa farmakološkim dekongestivima poput kapi za nos. Zato je korisno znati da postoje i prirodna sredstva za otpušavanje nosa. Možda zvuči neočekivano, ali to je pileća supa. U uglednom naučnom časopisu The New England Journal of Medicine objavljeno je istraživanje koje je dokazalo da pileća supa ima blaga antibiotska i dekongestivna svojstva. Kineski lekari takođe koriste pileću supu za lečenje prehlade, ali oni dodaju i malo žen-šena. Ako vam je žen-šen stran, u supicu svakako dodajte crni i beli luk. Kao prirodni dekongestivi spominju se i crni i zeleni čaj (zbog sadržaja teofilina), feferoni (zbog kapsaicina) i ren.

Izbegavajte temperaturne promene

Ako imate upalu sinusa, ostanite kod kuće dok se simptomi ne smire. Trudite se da održavate stabilnu temperaturu u kući ili stanu i istovremeno održavajte odgovarajuću vlažnost vazduha. Koristite ovlaživače vazduha, u koje možete da dodate par kapi eteričnog ulja.

Savet plus - nemojte da pušite

Pušenje smanjuje funkciju mirisnih ćelija, otežava higijenu nosne šupljine i isušuje mukozne membrane. Jednako negativno deluje i boravak u zadimljenoj prostoriji.

Pripremila: N.L.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.kurir.rs