Kraj nedelje često donosi trenutke kada se osećamo iscrpljeni, napeti i pod stresom koji se gomilao tokom cele sedmice. Ako vam se čini da će vam glava skoro pa eksplodiri, vreme je da se opustite i posvetite sebi.

Uživanje u umirujućem čaju može da bude savršen način da se oslobodite stresa i pronađete mir. Sledi pet najboljih biljaka koje će vam pomoći da se opustite i povratite ravnotežu.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Čajna mešavina za opuštanje

Svaka od ovih biljka može da posluži za pripremu čaja, a možete ih i kombinovati zajedno za bolji efekat, što preporučujemo.

Potrebno vam je

Priprema

Pomešajte sve navedene biljke u suvom obliku. Prelijte kašiku mešavine sa 2dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite čaj i pijte ga dok je još topao, jednom do najviše tri puta u toku dana.

zena-pije-caj-shutterstock-1913054182.jpg
Shutterstock 
čaj za kraj radne nedeljefoto: Shutterstock

Čaj se može piti svakodnevno, ali je preporučljivo praviti pauze povremeno kako bi se izbegla tolerancija ili eventualne nuspojave. Na primer, možete piti čaj nekoliko nedelja, a zatim napraviti pauzu od nekoliko dana ili nedelja.

Kako deluje?

Kamilca

Kamilca sadrži apigenin, antioksidant koji se vezuje za receptore u mozgu i ima umirujuće i sedativne efekte. Takođe, bogata je flavonoidima i terpenima koji doprinose smanjenju stresa i poboljšanju sna.

Lavanda

Lavanda sadrži linalool i linalil acetat, komponente koje imaju opuštajuće i sedativne efekte. Ove supstance pomažu u smanjenju stresa, anksioznosti i donose miran san. Lavanda takođe ima antioksidantna i antiinflamatorna svojstva.

valerijanashutterstock-1878280927.jpg
Shutterstock 
valerijana je čuvena po svom sedativnom efektu foto: Shutterstock

Valerijana

Valerijana sadrži valerijanske kiseline, valepotriate i isovalerijanske kiseline, koje imaju sedativna svojstva i pomažu u opuštanju. Ovi sastojci deluju na centralni nervni sistem, smanjujući stres i poboljšavajući kvalitet sna.

Matičnjak

Matičnjak sadrži flavonoide, terpenoide i fenolne kiseline koje doprinose njegovom opuštajućem dejtvu. Ova biljka je poznata po svojoj sposobnosti da smanji stres i anksioznost, pomaže u relaksaciji i poboljšava kvalitet sna. Matičnjak takođe ima blaga antiinflamatorna svojstva i smanjuje simptome nesanice i nervoze.

Kantarion

Kantarion sadrži hipericin i hiperforin, koji imaju antidepresivna svojstva. Ovi sastojci pozitivno utiču na neurotransmitere u mozgu, koji mogu da doprinesu smanjenju stresa i napetosti. Kantarion takođe sadrži flavonoide i tanine koji imaju umirujuće efekte.

Pripremila: Nataša Lazović