SAVET

Zavirite u svet surutke: Nutricionista otkriva sve što treba da znate o ovom zaboravljenom napitku

Shutterstock

Smatra se da je dobra za normalizovanje nivoa holesterola, za jačanje imuniteta, regeneraciju i zaštitu jetre, bolji rad žučnih puteva i regulaciju nivoa šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2.

Još u doba Stare Grčke, surutka se smatrala napitkom koji ima terapeutsku primenu. Hipokrat je proučavao ovaj mlečni proizvod i preporučavao ga protiv tuberkuloze, žutice i nekih kožnih oboljenja. Milenijumima kasnije, od 18. veka u germanskim zemljama surutka se primenjivala protiv dijareje, bolesti žuči, dizenterije, kao i kožnih bolesti i kamena u bubregu, kaže Jasna Vujičić.

Za šta je surutka dobra?

Smatra se da je ona dobra za normalizovanje nivoa holesterola, za jačanje imuniteta, regeneraciju i zaštitu jetre, bolji rad žučnih puteva i regulaciju nivoa šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2. Posebno je cenjena kozija surutka koja sadrži manje laktoze od kravlje, uz visok sadržaj proteina.

Jasna Vujičić Foto: Privatna Arhiva

- Pored navedenog, surutka pozitivno deluje i poboljšanje rada bubrega, kod alergija, bronhitisa, astme, pomaže sprečavanju osteoporoze. Ima pozitivan uticaj kod smanjenog apetita i povišenog krvnog pritiska. Odlično reguliše probavu i koriste je i zdrave osobe i rekovalescenti - navodi nutricionista.

Slatka i kisela

Dve su osnovne vrste tečne surutke, slatka i kisela. Slatka surutka se dobija kao nusproizvod u proizvodnji polutvrdih i tvrdih sireva, zgrušavanjem mleka uz korišćenje sirila. Kisela surutka je nusproizvod u proizvodnji kiselih sireva zgrušavanjem mleka uz upotrebu raznih kiselina.

- Industrija muku muči kako da se reši surutke, koja ostaje u ogromnim količinama. Da bi se dobio kilogram sira, u procesu proizvodnje treba eliminisati najmanje osam litara surutke. To znači da 80 odsto mleka završi kao surutka. Kada pogledate rafove naših prodavnica, iznenadićete se koliko malo ćete naći surutke i proizvoda od nje, jer se najveći deo baca, odnosno koristi u stočnoj ishrani, za tov svinja i teladi - objašnjava Jasna Vujičić.

Na kilogram sira otpada osam litara surutke Foto: Profimedia

Ona ima dosta hranjivih materija i koristi se i kao sirovina za druge proizvode, na primer urda je sir dobijen daljom preradom surutke. Surtuka u prahu je takođe našla primenu u prehrambenoj industriji, naročito pekarskoj, a proizvoda od surutke ćete sve više gledati u našim prodavnicama. Suplementacija sportista se većim delom oslanja na korišćenje preparata koji u sebi sadrže i proteine surutke.

Nutritivna vrednost i korišćenje

Tečna surutka koju možete pronaći u našim prodavnicama na sto grama proizvoda ima oko 27 kalorija (kozija ima 30 kcal) i sadrži 0,4 grama proteina, 4,6 grama laktoze i 0,1 gram mlečne masti.

- Ovaj napitak se ne preporučuje osobama koje su netolerantne na laktozu, jer oko 95 odsto laktoze osnovne sirovine (mleka) ostane u sututki. Proteini najvećim delom takođe ostanu u njoj - navodi nutricionista.

Većina proteina u prahu je na bazi surutke Foto: Shutterstock

Kozja surutka može da se koristi kod osoba netolerantnih na laktozu kao zamena za kravlje mleko. Naime, prema istraživanju rađenom u SAD-u devet od 10 slučajeva osobe netolerantne na laktozu lako podnose koziju surutku.

Proteini surutke se uglavnom sastoje od α-laktoalbumina i β-laktoglobulina. Ovi proteini sadrže brzo resorbujuće esencijalne amino kiseline. Ona sadrži i vitamine B kompleksa (B2, B6, B12), vitamin C, vitamin K.

- Takođe sadrži i mnoge minerale, natrijum, kalijum, magnezijum, cink, fosfor, bakar, kobalt, mangan. Preporučena doza je jedna do dve čaše tečne surutke dnevno - poručuje nutricionista.

Pripremila: N.L.

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.kurir.rs

Više s weba
Čak i najveći hemoroidi nestaju za 2-3 dana koristeći ovaj jednostavan trik!
SENZACIJA U SRBIJI! Besplatan lek za prostatu dostupan svim građanima – saznajte gde ga preuzeti!
SPREČAVA MOŽDANI I SRČANI UDAR,UBIJA HOLESTEROL,JAČA IMUNITET: Magična smesa 2 prirodna sastojka
ZBOG NEVEROVATNIH REZULTATA, SVI PRIČAJU O REŠENJU ZA BOLOVE U KOSTIMA! Korisnik otkrio: “Sada bih platio nekome da mi je ovo preporučio ranije!”
PRIRODNO ČUDO: Nakvasite oči ovim pre spavanja – katarakta i glaukom nestaju!
STRUČNJACI SAVETUJU: Ne režite nokte s gljivicama –koristite ovo i rešite problem brzo!
Mladi luk smanjuje upale i jača imunitet, a evo ko mora hitno da ga izbaci iz ishrane
Za 21 dan – ćelavost nestaje kao da nikada nije postojala! Zabilježi recept i odmah obnovi kosu!
Muče vas inkontinencija? Koristite ovo dva puta dnevno
Najprodavaniji kuhinjski nož je konačno stigao u Srbiju - evo gde ga možete naručiti (Plaćanje pouzećem)
Pokretna igraonica „Crazy Jungle“ slavi dve godine uspešnog rada: Još bogatiji program za dečije proslave (VIDEO)
Prirodno đubrivo za male pare: Paradajz i paprika rastu kao ludi, a dobijate i zaštitu od štetočina
Partizan menja dvoranu!? Crno-beli će biti domaćini u ovim evropskim gradovima
GROBARI ĆE BITI ODUŠEVLJENI: Vezenkov otkrio gde je najteže igrati u Evroligi
Leonardo Dikaprio uručio Zlatnu palmu Robertu de Niru, o njihovim govorima svi pričaju
Moskva raspoređuje snage duž linije fronta: Da li se sprema odlučujuća ofanziva?
EU usvojila 17. paket sankcija protiv Rusije, slede nove mere ako ne bude prekida vatre
Mrazevi u jutarnjim časovima mogu usporiti rast voća
Odelo Kejt Midlton – Najžena
Renovirajte vikendicu za 2 dana i malo para: Trikovi da osvežite sve od poda do plafona i to bez majstora