Rak pluća pogađa i nepušače: Onkolog otkriva zašto raste broj obolelih i šta može da vam spasi život

Pušenje ostaje glavni uzrok raka pluća, odgovoran za otprilike 80 odsto smrtnih slučajeva povezanih sa ovom bolešću. Rizik se dodatno povećava izloženošću duvanskom dimu.

Shutterstock

Dok se neka stanja mogu kontrolisati promenom načina života, druga zahtevaju veću pažnju, posebno kada su simptomi suptilni ili se lako mogu odbaciti kao manje ozbiljni problemi. Rak pluća je jedno od takvih stanja koje često ostaje neprimećeno dok ne uznapreduje, kaže dr Čandrašekar Prasad Sing, onkolog iz HCG Cancer Centra u Ranči.

- Može da napadne i pušače i nepušače, a simptomi se često zanemaruju ili se pripisuju drugim respiratornim problemima. Rano otkrivanje je ključno, jer rak pluća ostaje jedan od vodećih uzroka smrti među kancerima širom sveta - navodi onkolog.

Simptomi raka pluća kod nepušača

Simptomi raka pluća su u suštini isti bez obzira na to da li osoba ima istoriju pušenja. U ranim fazama, bolest je često bez simptoma. Kako napreduje, tegobe mogu da uključuju stalni umor, učestalo kašljanje, iskašljavanje krvi, bol u grudima, zviždanje pri disanju, promuklost, ponavljajuće plućne infekcije i otežano disanje. Ovi simptomi mogu da budu povezani i sa drugim stanjima, te je važno, ako se jave, posetiti lekara.

Kako pušenje doprinosi raku pluća

Pušenje ostaje glavni uzrok raka pluća, odgovoran za otprilike 80 odsto smrtnih slučajeva povezanih sa ovom bolešću. Rizik se dodatno povećava izloženošću duvanskom dimu.

Shutterstock  Pušenje pojačava efekat drugih rizika

- Pušenje takođe pojačava efekat drugih rizika, kao što su radijacija i zagađenje, čime se povećava verovatnoća razvoja raka pluća. Genetika može da utiče na sklonost ka tome da neko razboli, što ne znači da će svaki pušač oboleti - podseća doktor.

Uzroci i faktori rizika za nepušače

Za osobe koje nikada nisu pušile, radon je najznačajniji uzročnik raka pluća. Ovaj nevidljivi, radioaktivni gas bez mirisa potiče od raspadanja uranijuma u zemlji i može neprimetno da se nagomilava u zatvorenim prostorima. Dodatni faktori rizika za nepušače su izloženost duvanskom dimu, zagađivačima u životnoj sredini, kancerogenim supstancama poput azbesta i izduvnim gasovima dizel motora, kao i određene genetske predispozicije.

Opcije lečenja

Lečenje raka pluća varira u zavisnosti od faktora poput stadijuma raka, opšteg zdravlja, funkcije pluća i genetskih osobina raka. Opcije mogu da uključuju hirurški zahvat kojim se uklanja oboleli deo plućnog tkiva, hemoterapiju, radioterapiju, radiofrekventnu ablaciju, imunoterapiju ili ciljani lek, u zavisnosti od pojedinačnog slučaja.

Shutterstock  Imunoterapija i ciljani lekovi su najefikasniji

Smanjenje rizika od raka pluća

Da biste smanjili rizik, aktivno izbegavajte izloženost duvanskom dimu, zagađenju, azbestu i svim drugim oblicima kancerogenih materija.

- Testiranje domova na radon i preduzimanje mera za smanjenje njegoviog nivo takođe može da pomogne. Dok neki faktori rizika, poput porodične istorije ili genetskih mutacija, ne možemo da promenimo, porazgovarajte sa lekarom o preventivnim strategijama koje možete da preduzmete. Za one sa specifičnim genetskim mutacijama, ciljani tretmani mogu da ponudi efikasne opcije lečenja - poručuje onkolog.

Prioremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs