Rak pluća je jedan od najčešćih i svakako najsmrtonosniji karcinom kod oba pola, a glavni razlog tome su nespecifični simptomi, koji pacijenta kasno dovode do lekara. U Srbiji od raka pluća godišnje oboli gotovo 7.000, a umre više od 5.000 osoba.

Rak pluća nastaje kada ćelije u plućnom tkivu nekontrolisano rastu i formiraju tumore, ometajući normalan rad ovog organa. Bez blagovremene intervencije, može da se proširi na druge delove tela. Postoje dva glavna tipa ovog kancera.

Osobe koje puše su pod najvećim rizikom koji se povećava sa pušačkim stažom i brojem popušenih cigareta. Odustajanje od ove navike, čak i nakon mnogih godina, značajno smanjuje šanse za razvoj bolesti, a ovaj kancer se može javiti, ali daleko ređe, i kod osoba koje nikada nisu pušile.

Prvog avgusta obeležen je Svetski dan borbe protiv raka pluća, a Srbija će na jesen uvesti organizovani skrining na rano otkrivanje raka pluća, najpre u Beogradu, a kasnije će biti prošren i na ostatak zemlje.

Alarmantna statistika

Na svaka dva sata u Srbiji jedna osoba premine od karcinoma pluća. Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja, je rano otkrivanje raka pluća. To trenutno u Srbiji nije slučaj, jer se kod više od 70 odsto pacijenata otkrije u poslednjem stadijumu, kada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene.

Simptomi

Rak pluća obično ne uzrokuje tegobe u ranoj fazi. Simptomi se obično javljaju kada je bolest uznapredovala i mogu da uključuju:

profimedia0012484749.jpg
Profimedia 
Kašalj koji ne prolazi je često prvi simptom, mada ima i nespecifičnihfoto: Profimedia

Nespecifični simpomi mogu da uključuju umor, malaksalost, gubitak apetita ili spontani gubitak na telesnoj težini, a oni se javljaju i kod drugih vrsta kancera.

Njima mogu da se pridruže bol u kostima, glavobolje, kao i oticanje lica i vrata, što je često znak da se rak širi na druge delove tela.

pluca.jpg
Shutterstock 
brinite o svojim plućima, ostavite cigaretefoto: Shutterstock

Kada posetiti lekara

Zakažite pregled kod lekara ako imate simptome koji vas brinu. Ako pušite i imate istoriju neuspelih pokušaja da ostavite cigarete, takođe zakažite pregled. Lekar može da vas posavetuje, preporuči lekove i proizvode za zamenu nikotina.

Faktori rizika

Nekoliko faktora povećava rizik od raka pluća. Na neke od njih, kao što su prestanak pušenja, možemo da utičemo, dok na druge, poput porodične istorije bolesti, ne možemo. Faktori rizika za rak pluća uključuju:

  • Pušenje: Između 80-90 odsto obolelih od raka pluća su pušači ili bivši pušači.
  • Izloženost pasivnom pušenju: Čak i ako ne pušite, rizik od raka pluća raste sa brojem pušača oko vas.
  • Prethodna radioterapija: Ako ste prošli kroz radioterapiju grudnog koša za drugi tip raka, možda imate povećan rizik od razvoja raka pluća.
  • Izloženost radonu: Radon je drugi vodeći uzrok raka pluća nakon pušenja. Nastaje prirodnim raspadom uranijuma u zemlji, steni i vodi, a ovaj radioaktivni gas može da se oslobodi u vazduhu i nakupi u bilo kojoj zgradi, zatvorenim prostorijama.
  • Izloženost kancerogenim supstancama: Izloženost kancerogenim supstancama kao što su azbest, arsen, hrom i nikal na radnom mestu može da poveća rizik od razvoja raka pluća. Rizik je veći ako pušite.
  • Porodična istorija raka pluća: Genetska predispozicija povećava verovatnoću razvoja ove bolesti, naročito u kombinaciji sa drugim faktorima kao što su pušenje i izloženost zagađivačima.

Prevencija

Ne postoji siguran način da se spreči rak pluća, ali možete da smanjite rizik. Ako nikada niste pušili, nemojte počinjati. Ukoliko pušite, prestanite odmah.

Pripremila: N.L.

Izvor: Mayoclinic.org/Zdravlje.kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "OVE ČESTICE PRODIRU DO NAJSITNIJIH DELOVA PLUĆA, SAMO IH OVA MASKA SPREČAVA" Pulmolog o toksičnim česticama iz požara: Katastrofa