Sve o klaster glavoboljama: Naučite da prepoznate simptome i rešite se bola uz ovih 5 trikova

Intenzivan, izuzetno jak bol, obično iza jednog oka, ono je što opisuje klaster glavobolju. Iako su retke, predstavljaju oblik teške, ponavljajuće glavobolje, koja često dolazi iznenada, bez upozorenja.

Shutterstock

Karakteristične su po tome što izazivaju izrazito nelagodan bol na jednoj strani glave. Osobe koje prolaze kroz ovaj akutni bol često osećaju potrebu da hodaju ili se ljuljaju napred-nazad. Za razliku od migrena, klaster glavobolje traju kraće, između 15 minuta i tri sata. Iako tačan uzrok nije poznat, veruje se da genetika igra veliku ulogu, dok jednostavne promene u načinu života mogu da pomognu u sprečavanju ovih epizoda.

Šta su klaster glavobolje?

Klaster glavobolje se obično javljaju na jednoj strani glave. Bol se najčešće koncentriše oko oka, navodi studija objavljena u časopisu StatPearls. Međutim, nije svaka glavobolja na jednoj strani glave klaster. Ova vrsta glavobolje spada u najčešće primarne glavobolje, a poznata je i pod nazivom trigeminalna autonomna cefalalgija. Intenzivan bol može da bude praćen dodatnim simptomima kao što su curenje iz nosa, suzne oči ili začepljen nos. Tegobe traju od 15 minuta do tri sata i mogu da se pojave nekoliko puta dnevno, tokom nekoliko nedelja ili čak meseci.

Shutterstock  Manjak estrogena je jedan od okidača

Uzroci glavobolja

Tačan uzrok nije poznat, ali se veruje da su povezane sa promenama u hemiji mozga. Istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Pain Research sugeriše da mogu da budu rezultat prekomerne aktivnosti određenih nervnih puteva u mozgu koji kontrolišu bol i protok krvi u glavi. Ostali mogući faktori su:

  • Genetika: Istraživanje Međunarodnog udruženja za glavobolje pokazalo je da osobe koje imaju porodičnu istoriju klaster glavobolja imaju veće šanse da i same razviju ovu bolest. Veruje se da nasledne varijacije gena povezanih sa percepcijom bola, neurotransmiterima ili funkcijom krvnih sudova doprinose nastanku ovih glavobolja.
  • Faktori okoline: Okidači mogu da uključuju uživanje u alkoholu, naročito crnom vinu, izloženost jakim mirisima, jakom svetlu, stresu i promenama nadmorske visine. Prepoznavanje i izbegavanje ovih okidača pomaže u smanjenju učestalosti i jačine napada.
  • Hormonalne promene: Hormonske fluktuacije, poput onih koje se javljaju tokom trudnoće, menopauze ili menstrualnog ciklusa, mogu da izazovu ili pogoršaju glavobolje. Estrogen, ženski polni hormon, povezuje se sa pojavom klaster glavobolja, a neke žene primećuju smanjenje učestalosti glavobolja tokom trudnoće ili dok uzimaju estrogen.

Simptomi klaster glavobolja

Već smo napomenuli da ove glavobolje karakteriše jak, probadajući bol koji se obično javlja na jednoj strani glave, najčešće oko oka. Bol može biti toliko intenzivan da osobe često osećaju nemir i potrebu da se kreću. Ostali simptomi mogu da uključuju:

  • Prekomerno suzenje oka
    Začepljen ili curenje iz nosa na pogođenoj strani
    Otečen kapak
    Proširena zenica
    Znojenje lica na pogođenoj strani
    Osetljivost na svetlost
Shutterstock  Oko može da suzi i otekne

Kako pomoći sebi kod klaster glavobolje?

Evo nekoliko kućnih tretmana koji mogu da pomognu u ublažavanju simptoma:

  • Ledene obloge: Primena ledenog obloga na pogođenu stranu glave može da pomogne u smanjenju bola i upale.
    Terapija toplotom: Neki ljudi nalaze olakšanje primenom toplote na bolno područje. Možete koristiti topli oblog ili termofor.
    Masaža: Lagana masaža slepoočnica ili zadnjeg dela vrata pomaže u opuštanju mišića i smanjenju bola.
    Akupresura: Pritisak na određene tačke na telu takođe može da pomogne u ublažavanju bolova.
    Meditacija ili tehnike opuštanja: Stres i anksioznost pogoršavaju simptome, tako da tehnike opuštanja, poput meditacije i vežbi disanja, mogu da budu vrlo korisne.

Medicinsko lečenje

Ukoliko ništa od navedenog ne pomogne, vreme je da se obratite neurologu koji može da prepiše neki od sledećih tretmana:

  • Terapija kiseonikom: Udisanje čistog kiseonika može brzo da ublaži bol kod mnogih osoba.
    Triptani: Lekovi koji se koriste kod migrene mogu da budu veoma efikasni.
    Preventivni lekovi: Lekovi kao što su blokatori kalcijumskih kanala, kortikosteroidi ili litijum pomažu u smanjenju učestalosti napada.
    Injekcije: U nekim slučajevima, lekari mogu preporučiti lokalne anestetike u vidu sprejeva ili kapi ili injekcije botoksa kao deo terapije.
Shutterstock  Uredan način života ublažava i proređuje glavobolje

Kako sprečiti glavobolje?

Neke promene u načinu života mogu da pomognu u prevenciji:

  • Prepoznajte i izbegavajte okidače
    Upravljajte stresom tehnikama opuštanja
    Redovno vežbajte
    Održavajte redovan raspored spavanja
    Hranite se zdravo i izbegavajte namirnice koja mogu da izazovu glavobolje
    Ograničite unos kofeina i alkohola

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthshots.com/zdravlje.kurir.rs