Kafa tokom trudnoće: Da li je bezbedna za razvoj bebinog mozga i u kojoj dozi?

Tokom trudnoće, sve što majka unese u sebe direktno utiče na razvoj bebe, ali da li to isto važi za kafu i na koji način?

Shutterstock

Trudnoća je period pun uzbuđenja i iščekivanja, ali i brojnih promena u ishrani i načinu života. Jedno od čestih pitanja koje se postavlja među trudnicama jeste da li je ispijanje kafe, pre svega zbog kofeina, bezbedno za razvoj njihove bebe, kaže ginekolog akušer dr Sadna Singal Višnoi i otkriva kako kofein utiče na fetus, posebno kada je reč o razvoju mozga.

Kafa je najpoznatiji izvor kofeina, stimulansa koji utiče na centralni nervni sistem. Za većinu ljudi, umerena doza kofeina se smatra bezbednom, ali trudnoća donosi drugačije okolnosti.

- Tokom trudnoće, sve što majka unese direktno utiče na razvoj bebe - objašnjava dr Višnoi. To je zato što trudnice sporije razgrađuju kofein. On ostaje u krvotoku duže vreme, a pošto fetus nema potrebne enzime da efikasno razgradi kofein, on može da ostane u njihovom organizmu duže nego što bi trebalo.

Uticaj kofeina na razvoj bebinog mozga

Postoje značajna istraživanja o tome kako unos kofeina može da utiče na razvoj mozga fetusa. Prema rečima dr Višnoi, previše kofeina tokom trudnoće može da ometa razvoj bebinog mozga, što može da dovede do problema sa kognicijom (sposobnost obrade podataka) i ponašanjem u budućnosti.

Shutterstock  Previše kofeina tokom trudnoće može da ometa razvoj bebinog mozga

Istraživanje objavljeno u časopisu Neuropharmacology pokazuje da kofein može da ometa neuronske mreže, što posledično utiče na rad mozga i probleme u ponašanju. Neka istraživanja sugerišu da deca izložena visokom nivou kofeina u materici imaju veći rizik od poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

Međutim, dr Višnoi naglašava da su ovi rizici uglavnom povezani sa visokim unosom kofeina.

- Umereno uživanje, koje se definiše kao manje od 200 miligrama dnevno, odnosno otprilike jedna šoljica kafe, obično nije povezana sa značajnim rizicima po razvoj mozga - objašnjava ona. Razlikovanje između umerenog i prekomernog unosa kofeina je ključno za trudnice.

Drugi efekti kofeina tokom trudnoće

Osim uticaja na razvoj mozga, kofein ima i druge potencijalne efekte tokom trudnoće. Dr Višnoi upozorava da prekomerni unos kofeina može da poveća rizik od pobačaja, prevremenog porođaja i niske težine na rođenju.

- Kofein prelazi placentu i može da utiče na srčanu frekvenciju bebe i njene obrasce spavanja - napominje.

Shutterstock  Stvar je u količini

S obzirom na ove moguće posledice, velike zdravstvene organizacije, uključujući Američki koledž porodičnih lekara i ginekologa (ACOG), preporučuju da se unos kofeina ograniči na manje od 200 miligrama dnevno tokom trudnoće.

Izvori kofeina i alternative za kafu

Za mnoge trudnice, potpuno odricanje od kafe može da izgleda kao veliki izazov, posebno ako je kafa deo njihove jutarnje rutine. Važno je zapamtiti da kofein nije prisutan samo u kafi.

- Čaj, gazirani napici, energetski napici, čokolada, pa čak i određeni lekovi sadrže kofein. Važno je pratiti ukupan unos kofeina iz svih izvora - savetuje dr Višnoi. 

Za one koji žele da smanje unos kofeina, a da i dalje uživaju u toplim napicima, postoji nekoliko alternativa. Kafa bez kofeina nudi sličan ukus bez visokog sadržaja kofeina, dok biljni čajevi poput kamilice pružaju umirujuću, bezkofeinsku opciju. Takođe, izbor namirnica bogatih gvožđem i proteinimaza doručak može prirodno da podigne nivo energije bez potrebe za kofeinom.

Balansiranje između uživanja i opreza

Da li je, dakle, bezbedno piti kafu tokom trudnoće? Odgovor je složen. Dr Višnoi naglašava da je svaka trudnoća jedinstvena. Iako je umereno uživanje u kofeinu obično bezbedno, žene sa određenim komplikacijama ili rizicima bi trebalo da budu opreznije.

Uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom, posebno ako niste sigurni koliko kofeina je bezbedno za vas i vašu bebu. U međuvremenu patite preporučene granice. 

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs