7 čajeva za svakodnevne tegobe: Prirodni načini da olakšate simptome, od nesanice do stresa

Ubrzan tempo života, loše navike i svakodnevne brige često dovode do različitih tegoba s kojima se svi suočavamo. Od sporog metabolizma, preko prehlada, pa sve do nesanice - priroda nudi pomoć u obliku čajeva.

Shutterstock

Kombinacija ovih prirodnih napitaka može da pomogne u rešavanju svakodnevnih problema na jednostavan i pristupačan način. Otkrijte sedam različitih vrsta čaja mogu da pomognu kod uobičajenih tegoba.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Spor metabolizam - zeleni čaj

Ako imate problema sa sporim metabolizmom, zeleni čaj može da bude vaš saveznik. Ovaj napitak je bogat antioksidansima i poznat je po tome što ubrzava sagorevanje masti, pa se često preporučuje za podršku metabolizmu, kao i pomoć kod mršavljenja.

Stres - čaj sa limunom

Za one trenutke kada ste premoreni i osećate da ste napeti i pod stresom, čaj sa limunom je idealan izbor. Limun ne samo da osvežava, već njegov miris doprinosi umirenju nervnog sistema, što ga čini savršenim za kraj radnog dana.

Shutterstock  Zova je odlična kod prehlade

Prehlada - čaj od zove

Kada vas uhvati prehlada, čaj od zove pomaže da olakšate simptome. Zova ima prirodna svojstva koja pomažu u jačanju imuniteta i smanjenu upale, a može da pomogne i kod povišene temperature i kašlja.

Nesanica - čaj od kamilice

Za one koji imaju problema sa nesanicom, čaj od kamilice je tradicionalni izbor. Njena umirujuća svojstva pomažu u opuštanju tela i uma, olakšavajući tako san i poboljšavajući kvalitet sna.

Glavobolja - čaj od lavande

Lavanda je takođe čuvena po svojim umirujućim svojstvima, a čaj od ove biljke predivnog mirisa može da pomogne u ublažavanju glavobolje. Njen opuštajući efekat smanjuje napetost i stres, što su često uzroci glavobolje.

Shutterstock  Đumbir smiruje stomak

Mučnina - čaj sa đumbirom

Ako osećate mučninu i stomačne tegobe u vidu grčeva, čaj sa đumbirom može brzo da olakša simptome. Ovaj začinski koren je poznat po svojim protivupalnim svojstvima i efikasnom smirivanju želuca.

Prejedanje - čaj od nane

Kada preterate s hranom, čaj od nane može da bude pravi spas. Nana pomaže varenju i smanjuje osećaj nadutosti, pa je odlična opcija nakon teških obroka.

Pripremila: Nataša Lazović