Alkohol može izazvati ozbiljne srčane probleme kod mladih: Evo do kakvih zaključaka je došla nova naučna studija

Prekomerno konzumiranje alkohola kod mladih može poremetiti normalan ritam srca i izazvati srčane aritmije, pokazuje nova studija koja dodatno ističe zabrinutost zbog štetnih efekata alkohola na zdravlje. Istraživanje nemačkog tima oslanja se na prethodna saznanja o tome kako alkohol može dovesti do ubrzanih i nepravilnih otkucaja srca.

Shuterstock

Već decenijama se govori o prazničnom srčanom sindromu, koji se odnosi na promene u otkucajima srca tokom konzumacije alkohola. U ovom istraživanju, tim je proučavao žurke u realnom vremenu, beležeći kako pijenje utiče na srčane ritmove tokom različitih etapa događaja.

Pre planirane noći obilnog pijenja, 193 volontera su opremljena mobilnim EKG monitorima kako bi pratili otkucaje srca tokom konzumacije alkohola (sati 1-5) i u periodu oporavka (sati 6-19).

- Klinički značajne aritmije zabeležene su kod više od pet procenata inače zdravih učesnika, a najčešće su se javile u fazi oporavka - izjavio je kardiolog Moric Siner sa Univerziteta Ludvig Maksimilijan u Minhenu.

Učesnici zabave su imali prosečne najviše nivoe alkohola u krvi od 1,4 grama po kilogramu, što je dovoljno visoko da utiče na različite telesne sisteme.

Istraživanje o uticaju alkohola na zdravlje mladih

Kod 10 volontera uočen je pojava srčanih aritmija, koje su uključivale atrijalnu fibrilaciju (nenormalni otkucaji u pretkomornim komorama) i ventrikularne tahikardije (nenormalni otkucaji u komorama). U nekim slučajevima, otkucaji srca su premašivali 100 otkucaja u minuti.

Shutterstock  Praznični srčani sindrom se odnosi na promene u otkucajima srca koje se javljaju tokom konzumacije alkohola.

U jednom primeru, inače zdrav, 26-godišnji muškarac razvio je slučaj atrijalne fibrilacije oko 13 sati nakon što je prestao da pije, što je trajalo 79 minuta. Čovek nije imao prethodnu istoriju atrijalne fibrilacije.

Četiri učesnika su iskusila određeni stepen srčanog bloka – stanje u kojem dolazi do smetnji u električnim signalima koji regulišu otkucaje srca.

U najozbiljnijem slučaju, zdrava 29-godišnja žena doživela je srčani blok trećeg stepena tokom faze oporavka koja je trajala 15,4 sekunde.

Znamo da pijenje utiče na autonomni nervni sistem tela, što znači povećanje broja otkucaja srca i nivoa stresa, ali još uvek nije jasno kakve bi posledice mogle biti po opšte zdravlje ili dugoročni rizik od bolesti.

Zaključak

- Naši podaci podržavaju pretpostavku da alkoholom izazvane promene u autonomnom nervnom sistemu igraju ulogu u učestalosti aritmija - navode istraživači u svom radu.

Uzeti zajedno, sindrom prazničnog srca ostaje redak kod inače zdravih pojedinaca, ali ga treba prepoznati kao relevantan zdravstveni problem.

Svaka promena u normalnom otkucaju srca može potencijalno biti opasna. Važno je da buduće studije detaljnije razmotre zašto bi se ove promene mogle dogoditi i kakve bi posledice mogle biti.

Shutterstock  Prekomerno konzumiranje alkohola dovodi do kardiovaskularnih problema.

Previše alkohola je povezano sa kardiovaskularnim oboljenjima, promenama u našim genima, velikim oštećenjem jetre, povećanim rizikom od raka i još mnogo toga.

- Naša studija ukazuje na još jedan negativan efekat akutne prekomerne konzumacije alkohola na zdravlje iz kardiološke perspektive - ističe kardiolog Stefan Bruner sa LMU Minhena.

Prenela: N.R.

Izvor: Sciencealert.com/Zdravlje.Kurir.rs