Aleksandrina borba sa ulceroznim kolitisom: "Mislili su da je stomačni virus, a prošla sam sepsu i operisana četiri puta"

Hadži Aleksandra Dimitrijević (30) iz Niša vodila je zdrav život dok nije primetila simptome koji su je zabrnuli. Nakon što su simptomi prvobitno pripisani stomačnom virusu, dobila je tešku dijagnozu - komplikaciju ulceroznog kolitisa, bolest koju preživi samo jedan odsto ljudi. Tada je počela njena borba za život.

Shutterstock, Privatna Arhiva

A sve je krenulo sa jakim bolovima u stomaku i krvavim stolicama. 

- Kada sam se obratila lekaru, prvobitna dijagnoza bila je stomačni virus, ali je moje opšte stanje počelo da se pogoršava. Dijareja nije prestajala, a nijedan lek nije davao rezultate - počinje priču Aleksandra.

Kada joj se stanje pogoršalo hospitalizovana je.

- Tokom 11 dana na Infektivnoj klinici, vreme je prolazilo, a prava dijagnoza nije bila postavljena. Nakon toga, pregledao me je gastroenterolog koji je uradio rektoskopiju. Ova dijagnostika omogućila je uzimanje uzoraka creva za patohistološki pregled.

Kada su rezultati stigli, potvrđeno je da se ne radi o virusu, već se javila sumnja na ulcerozni kolitis.

- Davali su mi terapije koje nisu delovale, nijedan lek, ništa joj nije pomoglo.

Nakon toga njeno telo upalo je u sepsu i dobila je ozbiljno stanje koje se javlja kao komplikacija određenih bolesti creva, najčešće ulceroznog kolitisa ili infekcija (toksični megakolon), nakon čega je prvi put operisana.

- U međuvremenu je stanje postalo ozbiljno, što je dovelo do toksičnog megakolona, a bilo je neophodno hitno operisati me. Prva operacija obavljena je 1. avgusta u Kliničkom centru u Nišu. Ubrzo su usledile još tri, ali bez uspeha - kaže Aleksandra. 

Privatna Arhiva  11 dana na Infektivnoj klinici, a od prave dijagnoze ni glasa.

Nakon operacije učila sam ponovo da hodam

- Četvrtu operaciju sam imala u Beogradu na Prvoj hirurškoj klinici i zahvalna sam im što su mi spasili život. Nakon nje je sve krenulo na bolje i izašla sam iz životne ugroženosti.

Nakon operacija, njen život se iz temelja promenio. Zbog dugotrajnog ležanja i otoka, doživela je atrofiju mišića i morala je ponovo da uči da hoda.

- U početku nisam mogla da pomeram ruke ili ustanem iz kreveta, što je bilo izuzetno teško. Zbog gubitka težine, hormonalna ravnoteža je bila narušena, što je rezultiralo gubitkom menstrualnog ciklusa, opadanjem kose i perutanjem kože. Moja ishrana izgleda tako što jedem malo, ali često, izbegavam hranu koja izaziva nadimanje i mlečne proizvode - priča ova mlada doktorka. 

Privatna Arhiva  Sve u životu što imate materijalno bezvredno je ako nemate zdravlje.

Danas, nakon svih operacija, redovno odlazi na kontrole jednom nedeljno i trudi se da održi svoje telo zdravim koliko god to može.

- Posebno vodim računa o ishrani, čuvam se od stresa i trenira koliko može. Šetam i volim mnogo da čitam, dok jedina terapija koju uzimam uključuje probiotike. Veliki deo mog oporavka zavisi od načina života.

Aleksandra naglašava da je ovo iskustvo naučilo mnogo o vrednosti života

- Celo ovo iskustvo naučilo me je da je život jedan i dragocen i da svaki dan moramo živeti punim plućima! Zahvalna sam Bogu sto sam dobila novu šansu za život! Zahvalna sam svojoj porodici i prijateljima koji su bili uz mene i kada je bilo najteže. Sve u životu što imate materijalno bezvredno je ako nemate zdravlje.Bez zdravlja nista, sa zdravljem sve - poručila je Aleksandra.

Privatna Arhiva  Zahvalna sam Bogu sto sam dobila novu šansu za život!
Šta je ulcerozni kolitis?

Ulcerozni kolitis je inflamatorna bolest creva (IBD) koja može biti iscrpljujuća i ponekad može dovesti do komplikacija opasnih po život. Iako nema poznatog leka, postoji nekoliko novih terapija koji mogu značajno smanjiti znake i simptome bolesti i dovesti do dugotrajne remisije.

Prema podacima Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije (UKUKS), u našoj zemlji od ovih hroničnih zapaljenskih bolesti creva, boluje oko 8.000 ljudi. Tačan uzrok nastanka bolesti još uvek sa sigurnošću nije utvrđen, ali različita klinička ispitivanja pokazuju da genetika igra veoma važnu ulogu.

 Nataša Radosavljević 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.