Detoks smuti od kelja i kefira: Povoljno utiče na nivoe holesterola i čuva jetru

Visok nivo masti u jetri povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes i bolesti bubrega. Jetra, kao glavni organ za detoksikaciju, može dugo vremena funkcionisati bez očiglednih simptoma. Evo kako da napravite smuti koji može pozitivno uticati na zdravlje vaše jetre.

Shutterstock

Alkoholna i bezalkoholna masna jetra su dve bolesti jetre koje, ako se ne leče, mogu napredovati do ciroze jetre. Povišeni nivoi masti u jetri mogu dovesti do većeg rizika od značajnih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, hipertenziju i bolesti bubrega.

Za one koji već imaju dijabetes, nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) može dodatno povećati verovatnoću komplikacija povezanih sa srcem, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi. 

Međutim, dr Erik Berg je podelio napitak za 'detoksikaciju' koji možete piti svakodnevno za najbolje rezultate koji će vam pomoći da uklonite masnoću iz jetre i smanjite rizik od ciroze. Doktor Berg, autor bestselera „Zdrav keto plan“, specijalizovan je za zdravu ketozu i povremeni post.

Potrebno je (organski ako je moguće):

  • 2 šolje kelja
  • 1 šolja borovnica
  • 1 šolja vode
  • 1 šolja kefira od punomasnog mleka

Priprema

Miksajte sve sastojke u blenderu nekoliko minuta.

- Pijte jednom dnevno u kombinaciji sa zdravom keto dijetom i povremenim postom - objasnio je dr Berg.

Shutterstock  Povišeni nivoi masti u jetri mogu dovesti do većeg rizika od značajnih zdravstvenih problema.

Blagodeti ovih sastojaka na naš organizam

Zeleno lisnato povrće poput kelja može smanjiti rizik od bolesti jetre. Bogato je vlaknima, vitaminima i jedinjenjima koja podržavaju zdravlje jetre.

Indol (organsko jedinjenje koje se prirodno javlja u biljkama i životinjama), koji se formira razgradnjom aminokiseline triptofana, ima antiinflamatorna dejstva i pomaže u prevenciji raka. Kelj je takođe prepun jedinjenja koja se mogu vezati za žučne kiseline u digestivnom traktu, pomažući u snižavanju nivoa holesterola. Pored toga, spremanje kelja na pari može dodatno povećati njegovu sposobnost vezivanja žučnih kiselina.

Borovnice su korisne za jetru zbog polifenola antioksidativnih hranljivih materija koje štite od masne bolesti jetre (NAFLD) i smanjuju upalu. Ovi polifenoli pomažu i u održavanju ravnoteže lipida u jetri.

Voda igra ključnu ulogu u detoksikaciji, olakšavajući jetri filtraciju i izbacivanje otpada. Istraživanja pokazuju da veći unos vode može smanjiti rizik od novodijagnostikovane Bezalkoholne bolest masne jetre (NAFLD). 

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs