Prirodni eliksir za želudac od samo 3 sastojka: Dijetolog otkriva odličan recept

Gastritis spada u grupu najčešćih oboljenja gastrointestinalnog sistema, a predstavlja upalni proces sluzokože želuca. Na sreću. postoje i narodni recepti koji mogu da ublaže ove tegobe, a mi vam otkrivamo jedan od njih.

Profimedia

- Sprečava nadutost stomaka, bol u želucu posle obroka, podrigivanje, jaku želučanu kiselinu. Simptomi gastritisa će se ublažiti već nakon nekoliko dana kako počnete primenjivati ovaj narodni recept - kaže mr sc. med. dr Veroslava Stanković, dijetolog. 

Priprema:

Dve kašike suve brusnice sipati u 250 ml vode i prokuvati. Od trenutka vrenja kuvati još 15 minuta. Nakon toga dodajte kašiku domaćeg meda i promešajte. Napitak je potrebno popiti topao, zato što je tada najdelotvorniji.
Napomena: Brusnice nemojte kupovati u super marketima, već u zdravoj hrani. Iskustva korisnika su veoma pozitivna.

Shutterstock  Eliksir od brusnice sprečava nadutost stomaka, bol u želucu posle obroka, podrigivanje, jaku želučanu kiselinu.

Brusnice, lekovita svojstva 

Brusnica je zdrava niskokalorična hrana, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini C, A, E, minerali kalcijum, kalijum, magnezijum i gvožđe. Bogata je antioksidansima, kojima duguje snažna lekovita svojstva. Ima antibakterijski, antiseptički, protivupalni i diuretski efekat.

Pre upotrebe posavetujte se sa lekarom

Uprkos svim ovim lekovitim svojstvima, s upotrebom proizvoda od brusnice treba biti oprezan. U većoj koncentraciji brusnica ima nepoželjne efekte za pacijente s bubrežnim kalcifikatima. Zbog veće koncentracije oksalata, može imati i laksativni učinak. Na oprezu treba da budu pacijenti na terapiji s varfarinom, osobe vrlo osetljive na salicilate i lica koje koriste lekove za lečenje prostate i urinarne opstrukcije.

Pripremila: Violeta Nedeljković