Za pripremu sirupa za bolno grlo biće vam potrebni prirodni sastojci, a jedan od ključnih je kurkuma, poznata i kao indijski šafran.
Potrebno je
- 4 velike kašike meda
- kašičica kurkume u prahu
- kašičica sitno narendanog đumbira
- kašičica zgnječenog belog luka
- pola kašičice cimeta u prahu
- pola kašičice ljute paprike u prahu
- 4 velike kašike limunovog soka
- sok od jedne pomorandže
Priprema
Prvo malo zagrejte med da se razblaži, a zatim dodajte ostale sastojke. Sve sastojke dobro izmešajte i ostavite da sirup odstoji sat vremena. Zatim ga procedite kroz cediljku ili krpu i čuvajte u tegli zatvoreno.
Uzimajte kašičicu sirupa nakon obroka dva do tri puta dnevno. Možete ga čuvati i u frižideru ili sličnom hladnijem mestu.
Kako sirup pomaže?
Kurkuma je blagotvoran začin koji se koristi u ishrani, ali i u medicinske svrhe zbog svog antiinflamatornog i antioksidativnog sastava.
Njena aktivna supstanca, kurkumin, pomaže u smanjenju upala u telu i smirivanju bolova, uključujući one izazvane upalom grla.
Takođe, kurkuma je korisna kod različitih stanja, poput reumatoidnog artritisa, osteoporoze, kožnih oboljenja i problema sa crevima.
Redovno korišćenje kurkume može da ojača imunitet, smiri upale, dok sirup sa kurkumom efikasno ublažava bolove u grlu i smiruje kašalj.
Prenela: N.R.
Izvor: Aktivni.metropolitan.si/Zdravlje.Kurir.rs