Pravilna ishrana kod psorijaze: Šta jesti, a šta preskočiti kako biste izbegli pogoršanje simptoma
Dok određene namirnice izazivaju ili pogoršavaju tegobe, druge mogu da ublaže upalu i poboljšaju stanje kože.
Psorijaza je hronično autoimuno oboljenje koje ubrzava proizvodnju ćelija kože, što dovodi do stvaranja zadebljanih, ljuspastih naslaga. Ove promene su uglavnom crvene, upaljene, izazivaju svrab, a mogu da budu i bolne. Pravilna ishrana može značajno da pomogne u ublažavanju simptoma, a osnovu dijete bi trebalo da čine voće, povrće, orašasti plodovi, mahunarke i nemasni izvori proteina poput ribe i piletine. Ove namirnice smanjuju upalu i ublažavaju tegobe. S druge strane, crveno meso, prerađena hrana i alkohol bi trebalo izbegavati, jer mogu da pogoršaju stanje.
Šta jesti?
- Riba - Losos, skuša i sardine bogate su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu i poboljšavaju zdravlje kože
Nemasni proteini - Piletina i riba su sigurniji izbor od crvenog mesa, jer u manjoj meri izazivaju upale
Voće i povrće - Bobičasto voće, spanać i brokoli bogati su antioksidantima i vitaminima A, C i E, što doprinosi zdravlju kože
Mahunarke - Pasulj i sočivo su puni vlakana i proteina koji smanjuju upalu bez negativnih efekata prerađenog mesa
Orašasti plodovi i semenke - Orasi, lan i čia semenke bogati su omega-3 kiselinama i antioksidantima
Integralne žitarice - Ovas, kinoa i smeđi pirinač pomažu u očuvanju zdravlja probavnog sistema i stabilizaciji nivoa šećera u krvi
Šta izbegavati?
- Crveno meso - Kobasice i slanina sadrže arahidonsku kiselinu koja može da pojača upale
Mlečni proizvodi - Mleko i sir bogati su zasićenim mastima i proteinima koji mogu da iritiraju creva
Gluten - Pšenica, ječam i raž mogu da pogoršaju simptome kod osoba osetljivih na gluten
Prerađena hrana - Brza hrana i slatkiši sadrže šećere i nezdrave masti koje pojačavaju upale
Alkohol - Može da još više naglasi simptome i naruši zdravlje jetre i creva
Povrće iz porodice pomoćnica - Paradajz i krompir kod nekih osoba izazivaju upalu
Dodati šećeri - Šećer iz gaziranih pića i slatkiša povećava upalu kroz produkciju citokina
Pravilnom ishranom, koja uključuje korisne namirnice i izbegavanjem onih koje izazivaju upalu, možete da smanjite učestalost i izraženost simptoma psorijaze. Za dodatne savete obratite se nutricionisti, izabranom lekaru ili dermatologu.
Pripremila: N.L.
Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs