riznica zdravlja

7 razloga zašto bi suve kajsije trebalo jesti češće: Od zdravlja jetre do lepšeg tena

Shutterstock

Suve kajsije nisu samo zdrav međuobrok već su i ukusne, a pritom sadrže malo kalorija. Sledi sedam razloga zašto bi trebalo da ih redovnije uvrstite u ishranu, a ne da ih se setite samo na Badnji dan.

Suvo voće je odličan način da uživate u blagodetima pojedinih voćkica tokom cele godine, čak i kada im nije sezona. Među svim suvim voćem, kajsije se izdvajaju svojim slatkim ukusom, gumenastom strukturom i prepoznatljivom, živopisnom bojom. 

Suve kajsije su bogate vitaminima A i C, kalijumom i vlaknima, što ih čini odličnim saveznikom za zdravlje srca, jačanje imuniteta i bolju probavu. Pored toga, imaju malo masti, bogate su antioksidantima, a dobre su čak i za vašu kožu. Iako sadrže nešto više kalorija od svežeg voća, zadržavaju većinu hranljivih materija i imaju duži rok trajanja. Sledi sedam prednosti sušenih kajsija.

Malo kalorija

Ako pokušavate da smršate ili samo vodite računa o šta jedete, suve kajsije su sjajan izbor. Uprkos slatkom ukusu, 100 grama (oko 20 suvih kajsija) ima samo 250 kalorija, što znači da šaka ovih dehidriranih plodova može da obuzda glad bez preterivanja u kalorijama. Ipak, vodite računa da ih ne uzimate previše, jer veće količine mogu da povećaju unos kalorija.

Shutterstock  Neizbežan trio uz suve šljive i grožđe

Bogatstvo antioksidanata

Suve kajsije sadrže mnogoštvo antioksidanata, koji štite telo od oksidativnog stresa i oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Antioksidanti poput vitamina C i beta-karotena doprinose očuvanju zdravlja i usporavaju proces starenja.

Dobro za zdravlje očiju

Pored badema i oraha, i suve kajsije su bogate nutrijentima koji čuvaju zdravlje očiju, poput vitamina A i E. Vitamin A pomaže u prevenciji noćnog slepila (niktalopije) i očuvanju funkcije retine (mrežnjače), dok vitamin E štiti oči od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Pomažu zdravlju kože

Vitamin C u suvim kajsijama igra ključnu ulogu u zdravlju kože. On podstiče proizvodnju kolagena, proteina zaslužnog za čvrstoću i elastičnost kože i smanjuje bore. Osim toga, vitamin C štiti kožu od oštećenja izazvanih UV zracima i zagađenjem.

Poboljšavaju probavu

Sa 7,5 grama vlakana na 100 grama, suve kajsije su odlične za probavu. Vlakna pomažu redovnom pražnjenju creva, sprečavaju zatvor i podržavaju zdravlje crevne flore.

Shuttetstock  Dodajte ih u ovsene pahuljice

Obiluju kalijumom

Kalijum, koji se nalazi u velikim količinama u suvim kajsijama, važan je za ravnotežu tečnosti u telu, rad mišića i funkciju nervnog sistema. Pomaže u regulisanju krvnog pritiska i održavanju zdravlja srca.

Štite zdravlje jetre

Ove suve voćkice sadrže jedinjenja koja štite jetru od oksidativnog stresa i upala. Istraživanja pokazuju da mogu da smanje rizik od bolesti poput masne jetre i ciroze, kao i da podrže detoksikaciju organizma.

Moguće nuspojave

Iako su zdrave, suve kajsije treba jesti umereno. Veće količine mogu da izazovu probavne tegobe zbog visokog sadržaja vlakana ili skok nivoa šećera u krvi zbog prirodnih šećera. Takođe, zbog lepljive teksture, mogu da oštete zube ako se vodite računa o oralnoj higijeni.

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs