Jasna Vujičić

7 namirnica koje mogu da izazovu glavobolju: Nutricionsta otkriva kako da utvrdite šta vam zaista smeta

Shutterstock, Privatna Arhiva

Jasna Vujičić, viši dijetetičar - nutricionista, otkriva 7 namirnica koje mogu da izazovu glavobolju i kako da utvrdite šta vama zaista smeta.


- Da. Ako niste znali, kod nekih osoba određene namirnice izazivaju glavobolju (migrenu), ali ovo se ne može svrstati u kategoriju pod „obavezno“. Svi smo mi individualni i posebni, pa ono što deluje kod nekih ne deluje kod većine. Najbolji način da otkrijete koja hrana uzrokuje vaše migrene je da pažljivo pratite šta jedete. Samo zato što jedete hranu neposredno pre glavobolje ne znači da je to bio uzrok. Važno je pronaći obrasce - kaže Jasna Vujičić i navodi potencijalne okidače glavobolje. 

Čokolada: Često se smatra okidačem, ali neka istraživanja sugerišu da čokolada možda ne izaziva migrene i čak može pomoći u njihovom sprečavanju. Možda ljudi žude za čokoladom neposredno pre nego što dobiju migrenu i to je ono što im daje lošu reputaciju? Proverite kako deluje na vas i ubeležite u vaš dnevnik ishrane.

Čokolada je za mnogi diskutabilan okidač migrene Foto: Shutterstock

Kafa:Kafa može biti i dobra i loša. Povremena šolja kafe može pomoći u sprečavanju glavobolje. Ali ako imate svakodnevnu naviku pijenja kafe, dakle unosa kofeina, to možda neće biti od pomoći. U stvari, preskakanje jutarnje kafe može postati okidač.

MSG – mononatrijum glutamat: Ova glavna namirnica u raznim bio-začinima, soja sosevima, čipsevima itd. daje određeni ukusan ukus, pa se MSG često naziva i poboljšivač ukusa. Neki ljudi tu hemikaliju krive za svoje migrene. Postoje neke studije u kojima namirnice izazivaju glavobolju ako sadrže ovaj aditiv. Sve u svemu – mononatrijum glutamat ne može biti zdrav!

Točeno pivo: Točeno pivo ima oko 25 puta više tiramina koji izaziva migrenu nego pivo u flašama. Dakle, ako stvarno želite hladno pivo, tražite flašu ili naručite nešto drugo. Ali znajte da bilo koja vrsta alkohola može biti okidač za neke ljude.

Crveno vino: Smatra se da je ovo okidač, ali istraživanje rađeno u Italiji u kojem je učestvovalo više od 300 osoba nije pronašla nikakvu vezu između migrene i crnog vina. Dakle, možda nije vino. Osim ako ne popijete celu flašu – onda bi glavobolja mogla biti najmanji od vaših problema.

Neki stari sirevi: Da li vam se sviđa taj oštar čedar ili smrdljivi stari brie? I jedni i drugi verovatno imaju visok nivo tiramina, supstance povezane sa migrenama. Međutim, blaži sirevi, poput mocarele i rikote su u redu. Probajte pa ubeležite uticaj sireva u dnevnik. 

Probajte pa ubeležite uticaj sireva na glavobolju u vaš dnevnik Foto: Shutterstock

Suhomesnati proizvodi: Suhomesnati proizvodi su takođe bogati tiraminom povezanim sa migrenom, pa ako žudite za komadom crvenog mesa, poručite pljeskavicu ili karađorđevu šniclu. Nisu svi osetljivi na tiramin, pa ako znate da to ne utiče na vas, samo napred i poslužite se sendvičem sa kulenom ili nekim drugim suhomesnatim specijalitetom. 

5 sigornih znakova migrene: Evo kako da je razlikujete od obične glavobolje

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs