5 činjenica o kikirikiju koje bi trebalo da znate: Dijetolog navodi prednosti i mane omiljene grickalice
Kikiriki je omiljena grickalica mnogih, ali da li ste znali da može biti i koristan dodatak vašoj ishrani? Dr Veroslava Stanković, dijetolog otkriva nekoliko činjenica o kikirikiju koje bi trebalo da znate.
Bogat izvor proteina
Kikiriki sadrži značajnu količinu biljnihproteina, što ga čini odličnim izborom za užinu, posebno za one koji žele da povećaju unos proteina.
Zdrave masti
Kikiriki je pun mononezasićenih i polinezasićenih masti koje pomažu u održavanju zdravog srca. Međutim, umerena konzumacija je ključ, jer prekomerni unos može dovesti do viška kalorija.
Vitamin E i antioksidansi
Kikiriki je dobar izvorvitamina E, koji pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, kao i drugih antioksidanasa koji mogu doprineti zdravlju.
Pazite na alergije
Iako je kikiriki nutritivno bogat, treba biti oprezan ako imate sklonost ka alergijama. Čak i male količine mogu izazvati ozbiljne reakcije kod onih koji su alergični.
Prerađeni proizvodi
Maslac od kikirikija može biti ukusan i hranljiv, ali birajte one bez dodatnog šećera i hidrogenizovanih ulja.
- Uživajte u kikirikiju, ali zapamtite – umerenost je ključ - kaže dr Veroslava Stanković.
Pročitajte kojih 5 zdravih semenki bi trebalo uvrstiti u ishranu: Odličan su izbor za lagan doručak jer čuvaju srce, balansiraju hormone, odlažu starenje