Bolesti srca su jedan od vodećih uzroka smrti kako u svetu tako i u Srbiji. Kardiovaskularno zdravlje može se poboljšati ne samo unosom pojedinačnih namirnica ili hranljivih materija, nego i pravilnim obrascem u svakodnevnoj ishrani.

Ono što jedete utiče na mnoge aspekte zdravlja srca, kao što su nivokrvnog pritiska, nivo holesterola i triglicerida, kao i na upalne procese našeg tela, kaže nutricionista Dijana Radetić i otkriva šta treba jesti, a šta izbegavati za zdravo srce.

- Pravilan način ishrane uključuje namirnice koje su najpribližnije svom izvornom obliku, a osim toga, relevantne ustanove koje se bave zdravljem srca, preporučuju i da održavate normalnu telesnu težinu, budete fizički aktivni, smanjite unos dodatog šećera i soli i ograničite unos alkohola - savetuje naša sagovorica.

Najbolja hrana za srce

Voće i povrće

Ishrana bogata voćem i povrćem je povezana sa smanjenim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

hrana-bogata-vlaknima-shutterstock-521209120.jpg
Shutterstock 

- Voće i povrće je bogato anioksidantima koji imaju značajnu ulogu u prevenciji oštećenja arterija. Birajte ono jarkih boja, a kada je to moguće neka bude sveže ili zamrznuto bez ikakvih drugih dodataka. Ukoliko koristite konzervisano voće odberite ono bez dodatog šećera, a konzervisano povrće sa manje dodate soli - savetuje Dijana.

Proizvodi od celog zrna žitarica

Proizvodi od celog zrna žitarica su bogat izvor biljnih vlakana koja pomažu u održavanju optimalnog nivoa holesterola. Studije su pokazale da zamena rafinisanih žitarica sa nerafinisanim može da umanji rizik od nastanka koronarnih bolesti, navodi.

mahunarke-shutterstock-1025301043.jpg
Shutterstock 

Mahunarke

Mahunarke su bogat izvor biljnih vlakana, proteina i antioksidanata. Češći unos pasulja, sočiva, leblebije i graška u svakodnevnoj ishrani podstiče dobro zdravlje srca, smanjenjem visokog nivoa holesterola u krvi i krvnog pritiska, te konačnim umanjenjem rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Orašasto voće i semenke

Orašasto voće i semenke su bogat izvor biljnih vlakana i polinezasićenih masti. Redovan, a umeren unos orašastog voća i semenki dovodi do smanjenja pojave kardiovaskularnih bolesti, kaže nutricionista.

mediteranska-ishrana2.jpg
Shutterstock 

Riba bogata omega 3 masnim kiselinama

Sardine, oslić i losos su bogati omega 3 masnim kiselinama koje umanjuju upalne procese u organizmu. Konzumiranjem ribe dva ili tri puta nedeljno značajno umanjuje nastanak bolesti kardivaskularnog sistema.

Najgora hrana po zdravlje srca:

  • Punomasni mlečni proizvodi
  • Masna mesa
  • Brza hrana
  • Višestruko prerađeni mesni proizvodi
  • Višestruko prerađeni prehrambeni proizvodi
  • Tropska ulja i delimično hidrogenizovane masti
  • Slatkiši i grickalice
  • Napici sa dodatim šećerom
  • Namirnice bogate solju
  • Alkohol

Najbolji načini ishrane

Studije su pokazale da je najbolji način ishrane za dobro zdravlje srca mediteranska ishrana i daš (DASH) dijeta.

maslinovo-ulje.jpg
Shutterstock 

- Oba načina ishrane se baziraju na celovitim namiricama kao što su voće i povrće, mahunarke, orašasto voće i semenke, ulje biljnog porekla, mlečne proizvode od obranog mleka i porizvodima od celog zrna žitarica. Razlikuju se po odabiru proteina životinjskog porekla, jer mediteranska ishrana stavlja akcenat na ribu zbog svog geografskog položaja, dok je daš ishrana više prilagođena za kontinentalne zemlje gde se preporučuje mlado nemasno meso - navodi naša sagovornica i poručuje:

- U svakom slučaju umerenost i raznovrsnost, kao i sezonsko i lokalno biranje namirnica je najbolji način ishrane za sveopšte zdravlje čoveka.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.