Ako vam je već dijagnostikovana hipertenzija postarajte se da sledite savete vašeg lekara. Osnov lečenja su vežbe i promene u ishrani - čak i ukoliko vam je lekar prepisao lek za snižavanje pritiska, ovi pokušaji da se promeni način života su presudni, kaže nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.
- Jedan od načina kontrolisanja krvnog pritiska je primenom određenog načina ishrane, a dijete koje medicinska zajednica preporučuje su daš (DASH - dietary approaches to stop hypertension) i mediteranski način ishrane. Ove dve dijete su veoma slične, s tim što mediteranski način ishrane sugeriše korišćenje maslinovog ulja i uživanje u čaši crvenog vina uz obrok, ali bez specifičnih ograničenja za unos soli – navodi Jovana Srejić Ferluga.
![namirnice sa mediterana](/data/images/2024/05/17/19/3885674_mediteranska-ishrana2_ff.jpg?ver=1719650521)
Grupe namirnica koje treba jesti
- Cele žitarice i proizvode od celog zrna žitarica
- Voće i povrće
- Mleko i mlečne proizvode sa nižim sadržajem mlečne masti
- Mahunarke
- Ribu (naročito ribu severnih hladnih mora: tuna, losos, haringa, skuša, bakalar) i posne vrste mesa (piletina, ćuretina)
- Jezgrasto voće i semenke par puta nedeljno
Izbegavajte
- Smanjite unos soli na 2300 ili 1500 mg na dan, zavisno od visine i kontrolre krvnog pritiska
- Izbegavajte slatkiše, slatke napitke i crveno meso
- Daš plan je bogat namirnicima koje su izvori kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, dijetnih vlakana i proteina. Sa druge strane ovaj način ishrane značajno smanjuje unos zasićenih masti, holesterola, trans masti i soli – dodaje nutricionista.
Tri ključna nutrijenta i njihovi izvori
Izvori magnezijuma: mekinje, lešnici, bademi, integralni pirinač, kikiriki, pasulj, grašak, spanać, blitva, banana, mleko, sir, meso.
![birajte pametno](/data/images/2024/04/29/16/3871503_zdravi-ugljeni-hidrati-shutterstock-522591229_ff.jpg?ver=1719650639)
Izvori kalijuma: banana, krompir (pečen sa ljuskom), suve šljive, pomorandže, paradajiz, sok od paradajiza, brokoli, šargarepa, suvo grožđe, pasulj, spanać, bundeva, mekinje žitarica, seme suncokreta, bademi, melasa.
Izvori kalcijuma: mleko i mlečni proizvodi, tofu, pasulj, kelj, brokoli, spanać.
- Za doručak napravite palačinke od ovsenih pahuljica sa humusom, za ručak salatu sa lososom i kinoom, za večeru cezar salatu, a za užinu jedite voće i bademe - predlaže naša sagovornica kao primer jednodnevnog menija.
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)