Šta jesti kada imate visok pritisak? Nutricionista otkriva 3 ključna nutrijenta
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

zdravo srce

Šta jesti kada imate visok pritisak? Nutricionista otkriva 3 ključna nutrijenta

Ishrana -

Polovina onih koji imaju povišen krvni pritisak ne zna da ima ove tegobe, dok kod onih koji to znaju, oko sedam od deset osoba ne drže svoj pritisak pod kontrolom. Povećani stres, manjak sna, gojaznost, slana hrana, cigarete, alkohol… su samo od neki od faktora rizika.

Ako vam je već dijagnostikovana hipertenzija postarajte se da sledite savete vašeg lekara. Osnov lečenja su vežbe i promene u ishrani - čak i ukoliko vam je lekar prepisao lek za snižavanje pritiska, ovi pokušaji da se promeni način života su presudni, kaže nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.

- Jedan od načina kontrolisanja krvnog pritiska je primenom određenog načina ishrane, a dijete koje medicinska zajednica preporučuje su daš (DASH - dietary approaches to stop hypertension) i mediteranski način ishrane. Ove dve dijete su veoma slične, s tim što mediteranski način ishrane sugeriše korišćenje maslinovog ulja i uživanje u čaši crvenog vina uz obrok, ali bez specifičnih ograničenja za unos soli – navodi Jovana Srejić Ferluga.

namirnice sa mediterana
namirnice sa mediteranafoto: Shutterstock

Grupe namirnica koje treba jesti

  • Cele žitarice i proizvode od celog zrna žitarica
  • Voće i povrće
  • Mleko i mlečne proizvode sa nižim sadržajem mlečne masti
  • Mahunarke
  • Ribu (naročito ribu severnih hladnih mora: tuna, losos, haringa, skuša, bakalar) i posne vrste mesa (piletina, ćuretina)
  • Jezgrasto voće i semenke par puta nedeljno

Izbegavajte

  • Smanjite unos soli na 2300 ili 1500 mg na dan, zavisno od visine i kontrolre krvnog pritiska
  • Izbegavajte slatkiše, slatke napitke i crveno meso

- Daš plan je bogat namirnicima koje su izvori kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, dijetnih vlakana i proteina. Sa druge strane ovaj način ishrane značajno smanjuje unos zasićenih masti, holesterola, trans masti i soli – dodaje nutricionista.

Tri ključna nutrijenta i njihovi izvori

Izvori magnezijuma: mekinje, lešnici, bademi, integralni pirinač, kikiriki, pasulj, grašak, spanać, blitva, banana, mleko, sir, meso.

birajte pametno
birajte pametnofoto: Shutterstock

Izvori kalijuma: banana, krompir (pečen sa ljuskom), suve šljive, pomorandže, paradajiz, sok od paradajiza, brokoli, šargarepa, suvo grožđe, pasulj, spanać, bundeva, mekinje žitarica, seme suncokreta, bademi, melasa.

Izvori kalcijuma: mleko i mlečni proizvodi, tofu, pasulj, kelj, brokoli, spanać.

- Za doručak napravite palačinke od ovsenih pahuljica sa humusom, za ručak salatu sa lososom i kinoom, za večeru cezar salatu, a za užinu jedite voće i bademe - predlaže naša sagovornica kao primer jednodnevnog menija.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track