Šta jesti kada imate visok pritisak? Nutricionista otkriva 3 ključna nutrijenta
Polovina onih koji imaju povišen krvni pritisak ne zna da ima ove tegobe, dok kod onih koji to znaju, oko sedam od deset osoba ne drže svoj pritisak pod kontrolom. Povećani stres, manjak sna, gojaznost, slana hrana, cigarete, alkohol… su samo od neki od faktora rizika.
Ako vam je već dijagnostikovana hipertenzija postarajte se da sledite savete vašeg lekara. Osnov lečenja su vežbe i promene u ishrani - čak i ukoliko vam je lekar prepisao lek za snižavanje pritiska, ovi pokušaji da se promeni način života su presudni, kaže nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.
Grupe namirnica koje treba jesti
- Cele žitarice i proizvode od celog zrna žitarica
- Voće i povrće
- Mleko i mlečne proizvode sa nižim sadržajem mlečne masti
- Mahunarke
- Ribu (naročito ribu severnih hladnih mora: tuna, losos, haringa, skuša, bakalar) i posne vrste mesa (piletina, ćuretina)
- Jezgrasto voće i semenke par puta nedeljno
Izbegavajte
- Smanjite unos soli na 2300 ili 1500 mg na dan, zavisno od visine i kontrolre krvnog pritiska
- Izbegavajte slatkiše, slatke napitke i crveno meso
Tri ključna nutrijenta i njihovi izvori
Izvori magnezijuma: mekinje, lešnici, bademi, integralni pirinač, kikiriki, pasulj, grašak, spanać, blitva, banana, mleko, sir, meso.
Izvori kalijuma: banana, krompir (pečen sa ljuskom), suve šljive, pomorandže, paradajiz, sok od paradajiza, brokoli, šargarepa, suvo grožđe, pasulj, spanać, bundeva, mekinje žitarica, seme suncokreta, bademi, melasa.
Izvori kalcijuma: mleko i mlečni proizvodi, tofu, pasulj, kelj, brokoli, spanać.
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu