vitamin koji to nije

Da li ste čuli za vitamin U? Ključan je za ublažavanje stomačnih tegoba, a prisutan je u nekim vrstama povrća

Shutterstock

Osim što je dodatak ishrani, vitamin U se nalazi u pojedinim uobičajenim sortama povrća.

Vitamin U nije pravi vitamin u klasičnom smislu, već je zapravo jedinjenje poznato kao S-metilmetionin. Prvi put je otkriven u kupusu 1950-ih, a naziv "vitamin U" potiče od engleske reči ulcer (čir), jer se smatralo da pomaže u lečenju čireva na želucu.

Gde se nalazi vitamin U?

Najviše ga ima u svežem povrću, posebno u:

  • kupusu (naročito svežem soku), kao i kiselom kupusu
  • kelju
  • brokoliju
  • prokelju
  • šparglama
Najviše ćete ga naći u kupusu Foto: Shutterstock

Naći ćeta ga i u spanaću, peršunu, blitvi, crnom i belom luku, paprikama, avokadu. Prisutan u hrskavim delovima povrća, poput kore, korena i stabljike

Koje su koristi vitamina U?

Iako nije esencijalan vitamin, vitamin U ima nekoliko potencijalnih koristi:

  • Podržava zdravlje želuca i creva - Može da pomogne u zaštiti sluzokože želuca i ubrzanju zarastanja čireva
  • Detoksikacija - Učestvuje u detoksikaciji jetre i može da pomogne u eliminaciji toksina
  • Zdravlje kože - Koristi se u nekim kozmetičkim proizvodima zbog svojih potencijalnih antiinflamatornih svojstava

Da li postoje simptomi nedostatka?

Ne postoji zvanično priznata dijagnoza nedostatka vitamina U, jer nije reč o pravom vitaminu, već derivatu aminokiseline metionina (S-metilmetionin). Za razliku od esencijalnih vitamina poput vitamina C ili B12, telu nije potreban vitamin U za osnovne funkcije, niti postoje zvanični preporučeni dnevni unosi.

Gastritis i čirevi mogu da budu posledica manjka vitamina U Foto: Shutterstock

Međutim, neki istraživači su sugerisali da nizak unos povrća bogatog ovim jedinjenjem (posebno kupusa) može da bude povezan sa povećanim rizikom od problema sa želucem, kao što su gastritis i čirevi.

Kako se koristi?

Najbolji način za unos vitamina U je unošenje svežeg povrća, posebno soka od kupusa. Takođe se može naći u obliku suplemenata, ali njihova efikasnost nije dovoljno istražena.

Ako imate česte stomačne tegobe, naravno, najbolji pristup je da se posavetujete s lekarom, a više povrća na meniju poput kupusa, brokolija i kelja može da bude korisno za zdravlje digestivnog trakta.