oprez

5 vrsta hrane koju treba izbegavati zbog rizika od trovanja: Nutricionista otkriva kako da se zaštitite

Shutterstock

Prevencija trovanja hranom počinje pažljivim odabirom namirnica i načinom pripreme. Pravilno kuvanje, pranje i skladištenje hrane mogu značajno da smanje rizik od opasnih bakterijskih i virusnih infekcija.

Trovanje hranom nastaje kada unesemo kontaminiranu hranu ili piće, a simptomi mogu da budu vrlo neprijatni. Bakterije, virusi, paraziti i toksini su najčešći uzročnici ovog problema. Iako pravilna obrada i priprema hrane mogu da smanje rizik, neke namirnice su podložnije razvoju štetnih mikroorganizama.

Nutricionistkinja Pudža Sing izdvaja pet vrsta hrane koje treba uzimati s oprezom kako biste izbegli trovanje hranom.

Sirova ili nedovoljno termički obrađena piletina i ostalo meso

Sirova ili nedovoljno terpički obrađena piletina i ostalo meso mogu da sadržei opasne bakterije poput salmonele, ešerihije koli i listerije. Ove bakterije mogu da izazovu ozbiljna trovanja hranom, sa simptomima koji variraju od bolova u stomaku do po život opasnih stanja. Preporučuje se da se meso uvek kuva na odgovarajućoj temperaturi - piletina na najmanje 74°C, a mleveno meso na 71°C.

Piletina nikada ne sme da bude ružičasta oko kostiju Foto: Shutterstock

Simptomi trovanja hranom

Simptomi trovanja hranom obično se javljaju nekoliko sati nakon uzimanja kontaminirane hrane i mogu da uključuju:

mučninu i povraćanje
dijareju
bolove u stomaku i grčeve
povišenu temperaturu
slabost i vrtoglavicu
U težim slučajevima može da dođe do dehidratacije, groznice i ozbiljnijih komplikacija, posebno kod dece, starijih osoba i osoba sa slabijim imunitetom.

Sirovi ili nedovoljno termički obrađeni morski plodovi

Sirove ostrige, školjke i drugi morski plodovi mogu da budu zaraženi bakterijama i virusima poput vibria, norovirusa i hepatitisa A. Rizik od trovanja hranom je posebno visok kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Da biste ga smanjili, obavezno dobro termički obradite morske plodove pre serviranja.

Nepasterizovani mlečni proizvodi

Nepasterizovano, odnosno sirovo mleko, sir i drugi mlečni proizvodi mogu da sadrže opasne bakterije poput listerije, ešerihije koli i salmonele. Proces pasterizacije uništava štetne mikroorganizme i čini mlečne proizvode bezbednijima za upotrebu. Zato uvek birajte pasterizovane mlečne proizvode kako biste smanjili rizik od infekcije.

Sirovo mleko može da sadrži opasne bakterije Foto: Shutterstock

Prethodno isečeno i zapakovano voće i povrće

Iako su praktični, prethodno isečeni plodovi su podložniji kontaminaciji jer su prošli kroz više ruku i duže su ili izloženi vazduhu. Ako nisu pravilno oprani ili čuvani na odgovarajućoj temperaturi, mogu da sadrže bakterije poput listerije. Da biste smanjili rizik, uvek dobro operite voće i povrće i čuvajte ih u frižideru.

Sirova ili nedovoljno kuvana jaja

Sirova jaja mogu da sadrže salmonelu, bakteriju koja je jedan od najčešćih uzročnika trovanja hranom. Zato izbegavajte unos sirovih jaja u jelima poput domaćeg majoneza, sladoleda, testa za kolače koji se ne peku i holandeze sosa. Kuvajte jaja dok belance i žumance ne budu potpuno stegnuti.

- Prevencija trovanja hranom zavisi od toga šta jedete i kako pripremate hranu. Kada niste sigurni, uvek birajte dobro termički obrađenu i pravilno skladištenu hranu kako biste zaštitili svoje zdravlje - poručuje nutricionista.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs

10 stvari nakon kojih odmah morate oprati ruke: Neke imaju više bakterija od WC šolje