Neki ljudi misle da je sirovo mleko boljeg ukusa od mleka koje je pasterizovano. Među nekim stručnjacima takođe postoje i tvrdnje da sirovo mleko može da izleči netoleranciju na laktozu, leči alergije i podrži zdravlje creva. Međutim, istina je sasvim drugačija - klice u sirovom mleku mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Opsežna istraživanja nedvosmisleno pokazuju da nijedan od ovih mitova o dobrobitima sirovog mleka jednostavno - nije istinit.

- Konzumiranje sirovog mleka može biti opasno po vaše zdravlje - upozorava specijalista za zarazne bolesti dr Mišel Čen iz bolnice "Chan of Beth Israel Deaconess Hospital"

- Uznemirena sam što je konzumacija sirovog mleka postala trend - rekla je doktorka i istakla da postoji dobar razlog zašto se hrana i piće sada pasterizuju.

Koji su zdravstveni rizici konzumiranja sirovog mleka?

Sirovo mleko može sadržati opasne klice koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Kod većine ljudi, simptomi trovanja hranom uključuju grčeve u stomaku, povraćanje i dijareju.

Klice koje se mogu naći u sirovom mleku i koje mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom uključuju salmonelu, ešerihiju koli, listeriju i kampilo bakteriju.

shutterstock-2464817319.jpg
Shutterstock 
Klice koje se mogu naći u sirovom mleku i koje mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom uključuju salmonelufoto: Shutterstock

Svako ko pije sirovo mleko može se razboleti, ali to je posebno je opasno za:

  • bebe
  • malu decu i tinejdžere
  • trudnice
  • starije osobe
  • osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, uključujući one sa rakom, dijabetesom ili HIV/AIDS-om,
  • za one koji su imali transplantaciju organa

Dobra higijenska praksa na farmama može smanjiti rizik od kontaminacije. Međutim, ni oni ne mogu da garantuju da je njihovo sirovo mleko bezbedno od opasnih klica.

Ptičiji grip i sirovo mleko

U martu 2024. došlo je do izbijanja ptičjeg gripa u više država, što je bilo prvi put da su virusi ptičijeg gripa pronađeni u kravljem mleku. Trenutno postoje ograničene informacije o tome da li bi se virus mogao preneti na ljude preko sirovog mleka od zaraženih krava.

U studiji koja je simulirala komercijalnu preradu mleka, FDA i USDA su otkrili da standardno vreme i temperatura pasterizacije efikasno uništavaju virus ptičjeg gripa u mleku.

profimedia0005023045.jpg
Profimedia 
Pasterizacija je proces koji ubija klice u hrani korišćenjem toplote.foto: Profimedia

Šta je pasterizacija?

Pasterizacija je proces koji ubija klice u hrani korišćenjem toplote. Pasterizovano mleko se zagreva na najmanje 145 ° Farenhajta, a zatim se brzo ohladi.

Da li pasterizovano mleko ima iste nutritivne prednosti kao sirovo mleko?

Više studija nije pronašlo dokaze da je sirovo mleko hranljivije od pasterizovanog mleka. Prema CDC i FDA, pasterizovano mleko nudi iste nutritivne prednosti kao i sirovo mleko, ali bez rizika.

Prenela: N.R.

Izvor: Health.harvard.edu/Zdravlje.Kurir.rs