5 znakova da ste se otrovali plesnima: Krivci su najčešće sirevi, suvo voće, stari začini...
Foto: Shutterstock

važno je da znate

5 znakova da ste se otrovali plesnima: Krivci su najčešće sirevi, suvo voće, stari začini...

Zdravlje -

Trovanje hrane sa plesnima može da napravi veliki problem u organizmu. Nutricionista koji stoji iza popularnog TikTok kanala Balance Bible, otkrila je naizgled uobičajene stvari koje mogu ukazivati na trovanje izazvano plesnima.

Jedan od najčešćih znakova upozorenja na trovanje plesnima jeste alergijska reakcija (kijanje i curenje iz nosa) koje prati suzenje očiju i zamagljenje, osip na koži koji svrbi, ali i metalni ukus u ustima. Međutim, mogu se javiti glavobolja, dijareja, mučnina i povraćanje.

U vlažnom prostoru veća je verovatnoća za respiratorne probleme

Buđ nastaje usled viška vlage i proizvodi alergene, nadražujuće i toksične supstance. Takođe možemo biti izloženi plesni kroz hranu koju jedemo. Neki uobičajeni krivci, kaže nutricionista, su orasi, sirevi, alkohol, pšenica, suvo voće, soja sos i stari začini.

@balancebible Did you know that mold exposure is one of the most common culprits behind chronic congestion? It’s possible that you have been exposed to mold through the foods that you eat (some common culprits include nuts, cheeses, alcohol, wheat, dried fruit, soy sauce, old spices), or in your house (often in damp bathrooms, kitchen with leaky faucets, basements). Mold spores can wreck havoc in our bodies over time. It is important to prevent moisture buildup in the home, and look for food companies that promote their products as tested and #moldfree #moldtoxicity #molddetox #nontoxicliving #chroniccongestion ♬ original sound - s0ri0ty

- Važno je sprečiti nakupljanje vlage u domu. Ako u vašem prostoru ima vlage i buđi, veća je verovatnoća da ćete imati respiratorne probleme, respiratorne infekcije, alergije i astmu - objasnila je nutricionista.

Opasno je i udisanje i dodirivanje buđi

Vlaga i buđ takođe mogu uticati na imuni sistem. Udisanje ili dodirivanje buđi je opasno za bebe, starije osobe, one sa kožnim problemima i osobe koje pate od respiratornih problema kao što su alergije i astma.

plesni, buđ, buđava hrana, hrana sa plesnima, buđav hleb
foto: Shutterstock

Da biste smanjili verovatnoću da hleb (kao namirnica koju najčešće koristimo a podložna je nastanku plesni) postane buđav, držite ga u kutiji za hleb ili platnenoj vrećici na suvom, hladnom mestu. Čuvanje hleba u zamrzivaču je takođe opcija, sve dok je zamrzivač na ispravnoj temperaturi. Iako je frižider hladan i trebalo bi da spreči pojavu buđi, hleb ima tendenciju da postane bajat brže kada se ohladi, piše magazin Health Digest.

Prenela: O.M.

(izvor: TikTok @balancebible/healthdigest.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track