Sedmodnevna prolećna dijeta: Branka Mirković savetuje kako da smršate bez gladovanja
Proleće je idealno vreme za brze i efikasne dijete za redukciju kilograma.
Ako želite da skinete nekoliko kilograma i osećate se bolje, donosimo vam korisne savete nutricioniste Branke Mirković za brzu, ali zdravu dijetu koja će vam pomoći da postignete željeni cilj bez iscrpljujućih režima.
- Pre svega postavite realne ciljeve - gubitak telesne težine je individualan i zavisi od vaše početne težine. Računajte do 2,5 odsto nedeljno. Takođe, planirajte obroke kako biste izbegli nezdravu hranu i grickalice i ne preskačite ih, jer to dovodi do prejedanja. Možete da vodite dnevnik ishrane - savetuje Branka.
Pijte puno vode, čajeva ili vode s kriškama limuna i krastavca tokom celog dana i sami pripremite vodu koju ćete piti. Jedite sezonsko voće i povrće, najbolje u svežem stanju.
- Kuvajte obroke kod kuće kako biste znali šta tačno jedete i u kojim količinama. Merite hranu, odredite porcije i napravite nedeljni jelovnik. Tako ćete uštedeti vreme i novac, ali i izbeći stres i impulsivno prejedanje - dodaje.
Uključite šetnju u svoju rutinu ili, ako nemate vremena, koristite stepenice umesto lifta. Osigurajte i redovan noćni san - kratak san negativno utiče na telesnu težinu i povećava apetit. Takođe smanjite stres učenjem tehnika kontrole stresa, jer on utiče na prejedanje.
- Naučite tehnike disanja i primenjujte ih pre obroka. Budite svesni dok jedete - bez televizora, mobilnog telefona i teških razgovora - sugeriše naša sagovornica.
Jelovnik za sedam dana
Prvi dan
- Doručak: 3 supene kašike kuvane ovsene kaše na vodi, 100 g bobičastog voća, 8 badema.
Ručak: Salata sa 150 g piletine na grilu, 120 g grilovane tikvice, zelena salata.
Večera: Mala tunjevina u vodi, 200 g kuvanog brokolija, 2 kašike kuvane kinoe.
Drugi dan
- Doručak: Smuti od banane i šake spanaća sa vodom i supenom kašikom čija semenki.
Ručak: Mala tuna u vodi, mešano zeleno povrće sa limunom i kašičicom maslinovog ulja.
Večera: Manja ćureća šnicla, 120 g brokolija ili karfiola, malo zelene salate, limun, kašičica ulja.
Treći dan
- Doručak: Omlet od 3 belanca i šake spanaća, 5 čeri paradajza, 5 g ulja.
Ručak: Čorba od raznog povrća sa supenom kašikom pavlake.
Večera: Piletina sa kari začinom, supena kašika kuvanog pirinča, pola krastavca.
Četvrti dan
- Doručak: Integralni tost s namazom od avokada i jedno kuvano jaje.
Ručak: Pileća salata sa raznim zelenim povrćem, malo paprike, paradajza i krastavca.
Večera: Morska riba iz rerne bez kožice, pola šolje barene blitve, začini, limun, salata od krastavca.
Peti dan
- Doručak: 2 dl nemasnog jogurta i supena kašika mlevenog lana, 100 g bobičastog voća (može i zamrznutog).
Ručak: Salata sa tunom u vodi, rendana šargarepa, zeleno povrće, kašika kuvane kinoe.
Večera: Bareno povrće (brokoli, karfiol, tikvica, malo šargarepe) ukupno 350 g, limun, 1 kašičica ulja, jedan paradajz.
Šesti dan
- Doručak: 2 dl nemasnog jogurta i 150 g jagoda.
Ručak: Salata sa grilovanom piletinom, limun, kašičica ulja.
Večera: 2 kuvana jaja, činija bebi spanaća, jedan paradajz, so, kašičica ulja.
Sedmi dan
- Doručak: Integralni tost, kiselo mleko.
Ručak: 120 g mocarele i činija salate s balzamiko sirćetom i kašičicom ulja.
Večera: Ražnjići od pilećeg filea, paprika, paradajz, tikvice, crveni luk; prilog - zelena salata.
Šta jesti između obroka?
Pored glavnih obroka, možete jesti i zdrave užine, poput sezonskog voća, sveže šargarepe ili krastavca. Jogurt i kiselo mleko sa manjim procentom mlečne masti su odličan izbor, ali je važno da obratite pažnju na količinu unesenih masti i ulja.
- Izbacite rafinisane šećere, industrijske sokove i prerađenu hranu, poput suhomesnatih proizvoda i masnih sireva. Ako osećate glad, povećajte količinu hrane u obrocima, ali ne menjajte njihov sastav. Nakon jedne do dve nedelje, postepeno prilagođavajte jelovnik svojim potrebama i zadržite zdrave navike kako biste izbegli vraćanje kilograma - poručuje nutricionista.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.