Kako alkohol može da izazove rak? Naučnici otkrivaju čak 5 mehanizama
Alkohol je odgovoran za oko 100.000 slučajeva raka i 20.000 smrtnih ishoda godišnje u Sjedinjenim Američkim Državama, čime se svrstava na treće mesto među uzročnicima raka koje je moguće sprečiti - odmah posle duvana i gojaznosti.
Iako slični, precizni podaci ne postoje za Srbiju, alkohol predstavlja značajan faktor rizika za razvoj malignih bolesti. Naučnici su otkrili da može da pokrene kancer kroz najmanje pet različitih mehanizama, pri čemu se rizik povećava što više osoba pije. Taj rizik može da bude još veći kod ljudi sa genetskom predispozicijom.
Pet mehanizama
Prvi način dejstva uključuje etanol, glavni sastojak alkoholnih pića. Etanol može da poremeti metilaciju DNK, što je proces koji reguliše aktivnost gena. Kada se poremeti, može da "isključi" gene koji sprečavaju rast tumora, što dovodi do razvoja raka.
Kada telo razgrađuje alkohol, etanol se pretvara u acetaldehid - hemikaliju koja je takođe kancerogena.
- I etanol i acetaldehid su kancerogeni i kada dođu u kontakt sa sluzokožom usta, grla ili jednjaka, mogu da izazovu rak - kaže dr Noel Lokont, vanredna profesorka medicine. Acetaldehid dodatno oštećuje DNK i ometa njenu popravku, što može da dovede do nekontrolisanog rasta ćelija i pojave tumora.
Treći mehanizam uključuje štetne molekule poznate kao reaktivne vrste kiseonika (ROS). Njihova prekomerna proizvodnja izaziva oksidativni stres koji oštećuje DNK. Alkohol povećava nivo enzima CYP2E1, koji pospešuje stvaranje ovih molekula.
U jetri, ROS takođe podstiču zapaljenja i stvaranje ožiljaka (cirozu), čime se povećava rizik od raka jetre.
Četvrti mehanizam se odnosi na uticaj alkohola na nivo hormona estrogena.
Peti način otkriva da alkohol može da deluje kao rastvarač za kancerogene materije iz drugih izvora, poput duvanskog dima, olakšavajući im prodor u tkiva i izazivanje oštećenja DNK - naročito u ustima i grlu.
Folat je odgovoran za rak debelog creva
Veza između alkohola i raka debelog creva i rektuma nije potpuno jasna, ali naučnici sumnjaju da ima veze sa folatom (vitamin B9) - mikronutrijentom važnim za metilaciju DNK.
Alkohol može da smanji nivo folata u telu, čime povećava rizik od oštećenja DNK.
Na kraju, nije bitno koju vrstu alkoholnog pića unosite - rizik postoji kod svih.
- Studije pokazuju da što više pijete, veći je rizik od kancera - kaže dr Lokont. Dužina konzumiranja tokom života takođe igra ulogu.
- Čak i male količine alkohola povećavaju rizik od raka dojke, glave i vrata. Drugim rečima, ne postoji bezbedna količina. To ne znači da će svako ko pije oboleti, ali šanse rastu u zavisnosti od drugih faktora - genetike, zdravlja i životnog stila. Međutim, jasno je da smanjenje unosa alkohola može da pomogne u smanjenju rizika - poručuje dr Lokont.
Izvor: Livescience.com/Zdravlje.Kurir.rs
Godinama povremeno pijete? Evo kako da sačuvate zdravlje jetre i pomognete joj da se očisti
u telu, čime povećava rizik od oštećenja DNK.