dr Veroslava Stanković

Da li je soda bikarbona zaista saveznik zdravlja? Dijetolog upozorava na potencijalne opasnosti

Shutterstock, Kurir Televizija

Soda bikarbona je često prvo sredstvo za kojim posežemo kad nas muči gorušica. Ali da li ste znali da prečesto i neadekvatno korišćenje može napraviti više štete nego koristi?

Iako privremeno može ublažiti simptome kiseline, soda bikarbona ne rešava uzrok problema, a dugoročno može poremetiti prirodni balans u organizmu. Pogotovo ako se koristi kao "kućni lek" bez saveta stručnjaka. Zato pre nego što sipate kašičicu u čašu vode, zapitajte se – da li gasite problem ili samo tišinu na kratko? Za zdravlje želuca i celog tela – neka odluke budu promišljene, a ne impulsivne - kaže dr Veroslava Stanković, dijetolog. 

Važno

Soda bikarbona može stupiti u interakciju s određenim lekovima. Osobe koje trenutno uzimaju lekove trebalo bi da se posavetuju sa zdravstvenim radnikom pre nego što u svoju ishranu uvrste sodu bikarbonu.

Foto: Profimedia

Nije nikakav čudotvorni lek

Prema pisanju magazina "Healthline" soda bikarbona obično sadrži mnogo natrijuma. Zbog toga, visok unos sode bikarbone može kod nekih ljudi izazvati nakupljanje tečnosti ili srčanu insuficijenciju. Osobe sa poremećajem upotrebe alkohola ili oštećenom funkcijom bubrega treba da budu posebno oprezne.

Soda bikarbona takođe može izazvati otežano disanje i napade kod male dece i ne bi je trebalo davati deci mlađoj od pet godina. Trudnice i žene koje doje takođe mogu imati koristi od izbegavanja njenog unosa.

Kombinovanje sode bikarbone sa kiselinom, kao što je jabukovo sirće ili sok od limuna, izaziva hemijsku reakciju koja oslobađa ugljen-dioksid. To može dovesti do gasova ili nadimanja, posebno ako unesete smešu pre nego što je sav gas izašao.

Konzumiranje velikih količina sode bikarbone razređene u vodi, jabukovom sirćetu ili limunovom soku povezano je s višestrukim potencijalnim zdravstvenim rizicima Foto: Profimedia

Soda bikarbona se reklamira i kao pomoć u mršavljenju, ali ne postoje naučni dokazi koji podupiru ovu tvrdnju.

Konzumiranje velikih količina sode bikarbone razređene u vodi, jabukovom sirćetu ili limunovom soku povezano je s višestrukim potencijalnim zdravstvenim rizicima. Osim toga, malo se zna o dugoročnoj sigurnosti konzumiranja ovih mešavina. Stoga je najsigurnije izbegavati ih dok se ne pojave daljnja istraživanja.

Popularan kućni sastojak nije tako bezopasan: Oprez ako imate probleme s bubrezima i jetrom