Da li ste isprobali kombinaciju pasulja i kelja u istoj čorbi? Recept nutricioniste za zdrav ručak
Ova naizgled neobična, a zapravo savršeno uravnotežena kombinacija predstavlja pravi nutritivni pogodak.
Da li ste ikada probali čorbu u kojoj se spajaju pasulj i kelj? Ako niste, sada je pravo vreme da to učinite! Ova naizgled neobična, a zapravo savršeno uravnotežena kombinacija predstavlja pravi nutritivni pogodak - bogata je biljnim proteinima, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, vitaminima K, A i C, kao i vlaknima i folnom kiselinom. Idealan je izbor za sve koji žele da jedu ukusno, a pritom i zdravo, kaže na svom blogu nutricionista i health coach Tatjana Popović.
Čorba od pasulja i kelja
Potrebno vam je
- 1 1/2 šolje pasulja tetovca, potopljenog preko noći
7 šolja vode
2 lovorova lista
kašičica morske soli
2 kašike maslinovog ulja
crni luk, oljušten i seckan na sitno
3 čena belog luka, oljuštenog i izgnječenog
4-5 listova kelja, seckanih na trakice
1/4 kašičice sušenog ruzmarina
kašičica peršunovog lista
morska so i crni biber, po ukusu
Priprema
Prospite vodu u kojoj je pasulj bio potopljen preko noći. Potom pasulj kuvajte sa tri šolje sveže vode. Kada voda proključa skinite penu sa površine vode. Dodajte lovorov list, poklopite i ostavite da se krčka na umerenoj temperature oko sat vremena. Dodajte kašičicu morske soli i nastavite sa kuvanjem 30 minuta. U odvojenoj šerpi prodinstajte crni i beli luk na maslinovom ulju 2-3 minuta. Dodajte kelj, izmešajte i ostavite da se dinsta oko pet minuta. Dodajte 4 šolje vode, ruzmarin i peršun. Spojite dinstano povrće sa pasuljem i ostavite da provri. Smanjite temperaturu i kuvajte na srednjoj vatri 10-12 minuta. Začinite crnim biberom i sa morskom soli po ukusu.
Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs