načini da ih spremite

Prijaju srcu, ne vole holesterol... Zašto bi trebalo da uvedete listove vinove loze u svoju ishranu?

Shuterstock

Listovi vinove loze su bogati hranljivim sastojcima, antioksidansima i vlaknima koja pomažu zdravlju srca, varenju, pa čak i regulišu nivo šećera u krvi.

Tražite li novi način da poboljšate svoje zdravlje i dodate ukus jelima? Možda je pravo vreme da u jelovnik ubacite listove vinove loze. Oni su hranljivi i vekovima su deo mediteranske kuhinje. A uz to, veoma su svestrani - možete ih puniti, dodavati u salate ili koristiti kao tortilje. Evo šta bi trebalo da znate o listovima vinove loze i zašto da ih jedete češće.

Zdravstvene prednosti listova vinove loze

Malo kalorija, mnogo hranljivih sastojaka

Listovi vinove loze su bogati hranljivim materijama, a siromašni kalorijama. Sadrže:

  • Vitamin A: Pomaže zdravlju očiju, koži i jača imuni sistem.
  • Vitamin K: Važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
  • Vitamin C: Snažan antioksidans koji jača imunitet i pomaže telu da bolje apsorbuje gvožđe.
  • Vlakna: Pomažu varenju i duže vas drže sitim.

Bogati su antioksidansima

Listovi vinove loze sadrže mnoštvo polifenola, biljnih jedinjenja koja štite organizam od štetnih slobodnih radikala. Time smanjuju upale i rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa. Zanimljivo je da listovi vinove loze imaju deset puta više antioksidanasa nego samo grožđe ili njegov sok (prema istraživanju iz 2022. godine).

Imaju deset puta više antioksidanasa nego samo grožđe ili njegov sok Foto: Profimedia

Pomažu zdravlju srca

Zahvaljujući vlaknima, kalijumu i antioksidansima, listovi vinove loze su odlični za zdravlje srca. Smanjuju loš holesterol (LDL), povećavaju dobar (HDL) i mogu da stabilizuju krvni pritisak. Takođe, imaju vrlo malo natrijuma (posebno ako su sveži ili dobro isprani), pa su zdravija zamena za slane grickalice ili začine.

Podrška za creva

Vlakna u listovima vinove loze pomažu u pravilnom radu digestivnog sistema i održavanju zdrave crevne flore. Ako se osećate tromo ili naduto, uvođenje vlakana iz prirodnih izvora poput listova vinove loze mogu mnogo da pomognu. Osim toga, njihova blaga gorčina stimuliše enzime za varenje, što olakšava razgradnju hrane.

Njihova blaga gorčina stimuliše enzime za varenje Foto: Shutterstock

Pogodna za dijabetičare

Listovi vinove loze imaju nizak glikemijski indeks i mogu da smanje otpornost na insulin. Vlakna usporavaju ulazak šećera u krv, pa pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera.

Bogati gvožđem

Ovi listovi su dobar izvor biljnog gvožđa, koje je važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Zbog vitamina C koji pomaže boljoj apsorpciji gvožđa, listovi vinove loze mogu prirodno da pomognu kod umora i poboljšaju dotok kiseonika u telo.

Napravite sarmice ili ih dodajte u salate, variva... Foto: Shutterstock

Kako jesti listove vinove loze?

Evo nekoliko jednostavnih načina da ih uključite u ishranu:

  • Napunite ih mešavinom pirinča, začina, limunovog soka i malo maslinovog ulja. Možete dodati mleveno meso ili sočivo.
  • Sitno iseckane dodajte u salate za osvežavajući i blago kiseo ukus.
  • Ubacite ih u čorbe i variva, kao što se koristi lovorov list.
  • Koristite ih umesto tortilja za zdravije rolnice.

Ako koristite listove iz tegle ili konzerve, dobro ih isperite da uklonite višak soli. Sveži listovi (koje možete pronaći na pijacama ili u specijalizovanim radnjama) su najbolji, naročito ako ih kratko obarite da omekšaju pre upotrebe.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs

Posne sarmice od zelja: Recept nutricioniste za lagan i zdrav ručak