Tatjana Popović

Aromatična salata od leblebije i pasulja: Recept nutricioniste idealan za vrele dane

Shutterstock

Bogata vlaknima, vitaminima i zdravim mastima, ova salata je pravo osveženje za vaš organizam. Idealna je za tople letnje dane kada prijaju lagani, ali hranljivi obroci.

Budući da sadrži veliku dozu biljnih proteina, ova aromatična salata od leblebija i pasulja odličan je izbor za sve vegane, savetuje na svom blogu Tatjana Popović, health coach i nutricionista. Poseban šmek pruža joj fantastična kombinacija mirođije, badema i limunovog soka. Možete je  jesti za ručak ili večeru, sigurno će vas zasititi. 

Aromatična salata od leblebije i pasulja

Potrebno vam je (za 4-6 porcija)

  • 2 šolje kuvanog pasulja
    2 šolje kuvane leblebije
    ¼ šolje mirođije, sitno seckane
    ⅓ šolje badema, sitno sečenih i tostiranih
    ½ kašičice crvene tucane paprike
    2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
    1 kašika limunovog soka
    prstohvat soli
    prstohvat bibera
    2 šake bebi miks salate
    avokado
Leblebije su uzgajane još u doba drevne Mesopotamije, pre više od 7.000 godina Foto: Profimedia

Priprema

Skuvajte pasulj i leblebiju prema uputstvima sa pakovanja. Možete da koristite pasulj i leblebiju iz konzerve, ali ih pre upotrebe isperite i dobro ocedite. Sipajte sve sastojke u veliku posudu, te ih dobro promešajte. Prilagodite začine po ukusu. Servirajte dobijeno jelo uz bebi miks salatu i avokado. Poslužite i uživajte.

Izvor: https://totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs

Recept dana: Salata s piletinom i paprikama, idealan ručak za osobe s dijabetesom