Tatjana Popović

Kremasta fusili čorba od povrća: Osvežavajuća i hranljiva, prema receptu nutricioniste

Shutterstock, Novica Vasić

Osvežavajuća i hranljiva, ova čorba je idealan spoj laganog letnjeg obroka i zasitne, zdrave testenine. Brzo se priprema i lako vari, pa je savršen izbor za dane kad ne želite da opteretite stomak.

Ovo je jedna od onih čorbi koju možete jesti umesto glavnog obroka, jer osim vitaminima bogatog povrća sadrži i integralnu testeninu, koja će vas lako zasititi, kaže na svom blogu Tatjana Popović, health coach i nutricionista. Zahvaljujući pasti od paradajza i kokosovom mleku, čorba je izuzetno kremasta i gusta.

Kremasta fusili čorba od povrća

Potrebno vam je (za šest porcija)

  • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
    luk, sitno seckan
    2-4 čena belog luka, izgnječena
    2 kašike listova sveže majčine dušice
    kašika suvog bosiljka
    kašika sušenog origana
    1-2 kašičice semena komorača (koristite po svom ukusu)
    kašičica mlevene crvene paprike
    kašičica tucane crvene paprike
    prstohvat soli
    prstohvat bibera
    2 kašike paste od paradajza u tubi
    6 šargrepa, krupno seckanih
    4 celera u štapu, krupno seckana
    6 šolja bujona od povrća
    4-6 šolja listova zelenog povrća (spanać, kelj, mladi listovi celera)
    250 ml punomasnog nezaslađenog kokosovog mleka
    300 g integralnih fusila
Bogatstvo povrća i začina Foto: Shutterstock

Priprema

Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi na umerenoj temperature, dodajte luk i dinstajte ga pet minuta dok ne porumeni. Dodajte krupno isečenu šargarepu, celer, beli luk, majčinu dušicu, bosiljak, origano, komorač, mlevenu crvenu papriku i prstohvat soli i bibera. Dinstajte još pet minuta. Zatim u to umešajte pastu od paradajza, dodajte bujon od povrća i prstohvat tucane crvene paprika i kuvajte na tihoj vatri oko 45 minuta, dok šargarepa ne omekša. Otprilike 10 minuta pre služenja dodajte zeleno povrće, kokosovo mleko i integralne fusile. Poslužite i uživajte.

Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs

Aromatična salata od leblebije i pasulja: Recept nutricioniste idealan za vrele dane