Mračna strana kokosovog ulja: Istraživanje otkriva dugoročne rizike - gojenje, hormonske poremećaje i upalne procese
Istraživanje brazilskih naučnika sa Državnog univerziteta u Kampinasu ukazuje na potencijalne zdravstvene rizike dugotrajne upotrebe kokosovog ulja. U eksperimentima na miševima, primećeni su poremećaji u ishrani, povećanje telesne mase, anksioznost i upale u mozgu, masnom tkivu i jetri.
Kod miševa koji su osam nedelja dobijali male doze ekstradevičanskog kokosovog ulja, oslabljeno je dejstvo ključnih hormona leptina i insulina – što može uticati na osećaj sitosti i regulaciju šećera u krvi. Ujedno su pojačani mehanizmi koji podstiču stvaranje masti.
- Iako se efekti javljaju tiho i postepeno, dugotrajna suplementacija kokosovim uljem može izazvati ozbiljne metaboličke promene i doprineti razvoju gojaznosti - upozorio je vodeći istraživač dr Marcio Alberto Torsoni.
Zasićene masne kiseline koje čine oko 90% lipida u kokosovom ulju, mogu aktivirati inflamatorne puteve i izazvati oštećenja ćelija, slično kao i kod prekomerne konzumacije životinjskih masti.
Torsoni ističe da kokosovo ulje ne treba koristiti kao dodatak ishrani bez saveta stručnjaka.
Preporučuje se njegova upotreba isključivo u malim količinama, kao dodatak jelima, i to u okviru uravnotežene ishrane.
- Kokosovo ulje se ne preporučuje kao dodatak ishrani za lečenje bolesti ili oporavak zdravlja - rekao je Torsoni.
Studija je objavljena u naučnom časopisu Journal of Functional Foods, a istraživanje je podržano od strane FAPESP i američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH).
Izvor: scitechdaily.com/zdravlje.kurir.rs