Simptom raka krvi koji može da liči na stomatološki problem: Ako imate i ove prateće tegobe javite se lekaru
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Simptom raka krvi koji može da liči na stomatološki problem: Ako imate i ove prateće tegobe javite se lekaru

Bolesti -

Krvarenje iz desni može se javiti kod mnogih ljudi, i najlčešće ukazuje na probleme sa desnima ili druge stomatološke probleme. Međutim, ovaj simptom može biti i znak upozorenja na akutnu mijeloidnu leukemiju.

Akutna mijeloidna leukemija (AML), poznata i kao rak belih krvnih zrnaca, poznata je po tome što napreduje brzo i agresivno. Zapravo, prema britanskom Nacionalnom institutu za zdravstvo, bolest obično mora odmah da se leči i i ona izaziva više od 2.700 smrti samo u Velikoj Britaniji svake godine, piše „Mirror“.

Simptomi se obično razvijaju tokom nekoliko nedelja i vremenom postaju sve ozbiljnije, ali jedan određeni znak upozorenja lako se može pomešati s uobičajenim problemom zuba.

akutna mijeloidna leukemija
foto: Shutterstock

Evo na šta sve bi trebalo obratiti pažnju.

Organizacija „Cancer Research UK“ kaže da AML lako može izazvati modrice ili krvarenje, uključujući krvarenje desni prilikom pranja zuba. To je često uzrokovano trombocitopenijom – nedostatkom trombocita u krvi koji može usporiti zgrušavanje krvi nakon povrede.

Stručnjaci iz „MyLeukemiaTeam“ prijavili su nekoliko pacijenata s ovim simptomom, a jedna osoba je napisala: "Nedavno sam primljen u bolnicu zbog krvarenja desni. Moje desni su počele da krvare, a lekarima je postalo vrlo teško da mi pomognu. Bilo je vrlo teško vreme za mene."

Naravno, krvarenje desni može biti izazvano nizom stomatoloških problema kao što su agresivno o četkanje zuba ili korišćenje konca za zube. Krvarenje takođe može biti izazvanom nakupljanjem plaka koji može iritirati i upaliti desni i dovesti do bolesti desni i gubitka zuba.

osetljive desni, krvarenje desni, parodontopatija, pranje zuba, osetljivi zubi, nega zuba
foto: Shutterstock

Ako vam prilikom pranja zuba krvare desni, obratite se stomatologu. Takođe, trebalo bi da perete zube najmanje dva minuta dvaput dnevno i čistite ih koncem kako biste uklonili hranu između zuba i smanjili rizik dobijanja bolesti zuba i desni.

Ako imate sledeće simptome i sumnjate da imate AML, trebalo bi da posetite svog lekara:

Prenela: O.M.

(izvor: Mirror/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track