5 načina da prestanete sa škripanjem zubima u snu: Ako problem potraje oštećuje se zubna krunica
Foto: Shutterstock

korisni saveti

5 načina da prestanete sa škripanjem zubima u snu: Ako problem potraje oštećuje se zubna krunica

Bolesti -

Škripanje zubima, takođe poznato kao bruksizam, je problem koja se ponavlja, a karakteriše ga škrgutanje ili stiskanje zuba. Javlja se kod oko 13 odsto odraslih. Škrgutanje zubima može se javiti u bilo koje doba dana, bilo dok su budni ili u snu.

Određeni faktori i uslovi životnog stila mogu doprineti škrgutanju zubima, uključujući visok nivo stresa, depresiju, anksioznost, probleme sa spavanjem, respiratorne poremećaje, pušenje i visoku konzumaciju alkohola ili kofeina.

Neki uobičajeni znaci i simptomi škrgutanja zubima uključuju:

  • bol ili napetost vilice
  • glavobolju
  • umor
  • bol ili osetljivost zuba
  • okrnjene, napuknute, spljoštene ili labave zube

Ovo je pet prirodnih načina da prestanete da škrgućete zubima u snu bez upotrebe štitnika za usta, medikamenata ili drugih medicinskih intervencija. Ove metode uključuju promene u načinu života i ponašanja, vežbe za usta i terapije.

osetljive desni, krvarenje desni, parodontopatija, pranje zuba, osetljivi zubi, nega zuba
foto: Shutterstock

Izbegavajte ili ograničite kofein, alkohol i pušenje

Kofein (naročito kafa), alkohol i pušenje su povezani sa većom verovatnoćom škrgutanja zubima noću. Studije pokazuju da ove supstance mogu dovesti do povećane aktivnosti žvakaćeg mišića koji prolazi kroz zadnji deo obraza sa obe strane (od osnove lobanje do donje vilice), noću tokom spavanja. Povećana aktivnost ovog mišića je glavni faktor koji doprinosi preteranom škrgutanju zubima u snu.

Ako znate da škrgućete zubima noću, potrudite se da izbegnete ili smanjite konzumaciju kofeina, alkohola i cigareta.

Radite vežbe vilice

Izvođenje vežbi kod kuće ili odlazak na fizikalnu terapiju može vam pružiti neke tehnike samomasaže i vežbe za usta koje će vam pomoći da smanjite bol i ukočenost mišića povezanih sa škripanjem zubima u snu. Fizikalna terapija može pomoći u obnavljanju delovanja mišića i zglobova na svakoj strani glave radi poboljšanja ukupnih simptoma.

Masirajte mišiće vrata, ramena i lica, pazeći na bolne, male čvorove (zvane „tačke okidači“) koje mogu izazvati bol u licu i glavi. Tokom dana, potrudite se da opustite mišiće vilice i lica.

Da biste bili sigurni da bezbedno izvodite vežbe za usta ili tehnike samomasaže, zakažite sastanak sa fizioterapeutom ili zdravstvenim radnikom, koji vas može naučiti kako da pravilno izvodite svaku vežbu.

Masirajte mišiće vrata, ramena i lica, pazeći na bolne, male čvorove
Masirajte mišiće vrata, ramena i lica, pazeći na bolne, male čvorovefoto: Shutterstock

Smanjiti stres

Stres i srodni faktori, kao što su anksioznost, nervoza ili neraspoloženje, mogu doprineti škrgutanju zubima u snu. Istraživanja pokazuju povezanost između nivoa stresa i škrgutanja zubima, posebno u slučajevima koji se odnose na emocionalni stres i izvore stresa na poslu. Uprkos ovim nalazima, potrebno je više istraživanja da bi se ustanovila ova moguća povezanost.

Da biste se borili protiv stresa, primenite jednostavne tehnike opuštanja da biste smanjili svakodnevni stres, kao što su duboko disanje, meditacija, lagano istezanje, provođenje vremena sa voljenim osobama ili učešće u aktivnostima ili hobijima u kojima uživate.

Koristite tople obloge

Studije su pokazale da primena toplih obloga na napete mišiće vilice pomaže u ublažavanju bolova u mišićima. Da biste ublažili bol u vilici ili mišićima lica, nanosite tople obloge na bolno ili osetljivo područje najmanje 20 minuta, jednom dnevno, dok se ne pojave simptomi poboljšati.

Stomatolog, pregled stomatologa
foto: Shutterstock

Kada posetiti zdravstvenog radnika

Ukoliko ove promene u načinu života ne ublažavaju problem ili ako osećate bol koji ne prolazi ili se pogoršava, važno je da se javite lekaru.

Pošto je moguće škrgutati zubima dok spavate ili niste svesni da se problem javlja, važno je da posetite stolatologa kako biste sprečili dalje oštećenje zuba i desni. Takođe, važno je da redovno posećujte svog stomatologa, jer on može uočiti znake škrgutanja zubima tokom rutinskog stomatološkog pregleda.

Ako primetite bilo kakve znake ili simptome da vam se škrgutanje zubima pogoršava ili se ne poboljšava, kao što su bol u licu, glavobolja, bol u vilici ili oštećene zubne krunice, posetite svog stomatologa radi dijagnoze i lečenja. Opcije lečenja uključuju štitnike za usta ili stomatološke tretmane za popravku oštećenja na okrnjenim ili istrošenim zubima.

Prenela: O.M.

(izvor: Health/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track