Ovo je prvi vidljivi znak masne jetre: Bolest često nema simptome u ranoj fazi, a ovako ćete zaustaviti napredovanje
Ako se otkrije i počne da leči u ranoj fazi, može se smanjiti količina masti u jetri i zaustaviti pogoršanje bolesti i eventualna ciroza.
Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) smatra se jednom od najčešćih bolesti jetre u razvijenim zemljama, a učestalost u Evropi je između 30 i 40 odsto. Oko 60 posto pacijenata sa dijabetesom tipa 2 ima NAFLD.
Kada se simptomi pojave, najčešće su to umor, slabost, gubitak težine i apetita, mučnina, bol u stomaku, vidljivi paučinasti krvni sudovi, kao i žutilo kože i očiju. Međutim, to može da bude već uznapredovala faza bolesti.
Rana faza
Ako se otkrije i počne da leči u ranoj fazi, može se smanjiti količina masti u jetri i zaustaviti pogoršanje bolesti i eventualna ciroza. U toj uznapredovaloj fazi su učestali simptomi poput otečenog stomaka i nogu, ekstremnog umora i mentalne konfuzije. Ako su stolica ili urin tamni ili čak crni, treba potražiti hitnu medicinsku pomoć.
Ako je potrebno, važno je i smršati. Konkretno, oni koji imaju prekomernu težinu, ako izgube sedam do deset odsto telesne težine, imaju šansu da zaustave ili čak regenerišu oštećenu jetru.
Suprotno uverenju da masti ne pogoduju masnoj jetri, veća je opasnost u šećerima, kao i drugim prostim ugljenim hidratima. Naravno, masna, začinjena i prerađena hrana nije poželjna ni u kom slučaju, ali osobe s masnom jetrom neće pogoršati svoje stanje ako jedu zdrave masti.
Akutna i hronična
Važno je znati da akutna masna bolest jetre nije isto što i NAFLD. Akutna masna jetra može da se pojavi iznenada tokom trudnoće ili zbog određenih lekova ili toksina.
Masna jetra je posledica nakupljanja masti u jetri koja prelazi pet odsto ukupne težine njenog tkiva. Uzrokuju je brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti, ali svaki slučaj masne jetre treba pratiti i nastojati da se problem reši.
Pripremila: N.L.
Izvor: Živim.jutarnji.hr. Zdravlje.kurir.rs
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu