Proslavljeni francuski glumac Alen Delon preminuo je u 88. godini. Godine 2019. doživeo je moždani udar, a poslednjih godina se borio sa, kako je saopšteno, B limfocitnim limfom.

B limfocitni limfom je vrsta raka belih krvnih zrnaca koja igraju ključnu ulogu u imunom sistemu. Ova bolest može da se javi u različitim oblicima, od spororastućih do agresivnih, a najčešći tip je difuzni B krupnoćelijski limfom (DLBCL). Lečenje zavisi od tipa i stadijuma bolesti, ali često uključuje hemoterapiju, radioterapiju ili imunoterapiju. Rano otkrivanje bolesti, prepoznavanje simptoma i adekvatna terapija je od najveće važnosti, poručuju u Udruženju obolelih od limfoma "Lipa".

Ko oboleva?

Ovaj oblik limfoma se češće javlja kod sredovečnih i starijih ljudi, nešto češće kod muškaraca nego kod žena. Prosečna starostobolelih osoba u vreme postavljanja dijagnoze je 64.godine.

alen-delon-profimedia0287298021.jpg
Jacques Citles / Roger Viollet / Profimedia 
alen delonfoto: Jacques Citles / Roger Viollet / Profimedia

Simptomi

Prvi znak DLBCL je često bezbolna, brzorastuća masa koja ustvari predstavlja uvećani limfni čvor na vratu, pazuhu ili preponama. Kod obolelih može da bude prisutna i groznica, gubitak telesne težine, kao i obilno noćno znojenje.

Gde se javlja?

Kod približno 40 odsto pacijenata, DLBCL se ne javlja u limfnim čvorovima već započinje negde drugde u telu. Najčešće se javlja u gastrointestinalnom traktu, ali takođe i na koži, testisima, centralnom nervnom sistemu i drugim organima, što se naziva ekstranodalna prezentacija bolesti.

limfom-profimedia0334888016.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Dva podpipa

Postoje dva glavna molekularna podtipa ove bolesti, identifikovana profilisanjem ekspresije gena - GCB DLBCL i ABC DLBC, koji se međusobno značajno razlikuju prema ishodima lečenja i preživljavanju obolelih. Osobe sa GCB DLBCL-om imaju bolju prognozu i ishode lečenja u odnosu na osobe sa ABC DLBCL-om.

Kakve su prognoze?

Difuzni B-krupnoćelijski limfom, bez obzira na podtip, predstavlja agresivnu formu NHL koji, ukoliko nije uključena adekvatna terapije, završava fatalno. Međutim, primenom adekvatne hemioimunoterapije60 odsto obolelih može da bude izlečeno nakon prve linije lečenja.

Pripremila: N.L.

Izvor: Lipa.org.rs/Uptodate.com/Zdravlje.kurir.rs