Život pacijenata s retkim malignim bolestima koštane srži: Najvažnije je primetiti bolest na vreme
Foto: Shutterstock

važno je

Život pacijenata s retkim malignim bolestima koštane srži: Najvažnije je primetiti bolest na vreme

Vesti -

Udruženje obolelih od limfoma „LIPA” predstavilo je rezultate ankete o kvalitetu života i lečenja pacijenata sprovedene medju pacijentima sa mijeloproliferativnim neoplazmama, retkim malignim bolestima koštane srži, hroničnog toka, a uz odgovarajuću terapiju, pacijenti mogu da imaju zadovoljavajući kvalitet života.

Najčešći simptomi koji se javljaju i pre dijagnostifikovanja bolesti su svrab, noćno znojenje, poteškoće sa spavanjem, kao i gubitak koncentracije i nelagodnost u stomaku.

Maja Marković, zakonski zastupnik Udruženja „LIPA” ukazala je na važnost ranog prepoznavanja simptoma, usled kojih dolazi do ranijeg otkrivanja bolesti i izbegavanja potencijalnih komplikacija. Marković je istakla da je od izuzetnog značaja da se simptomi ne zanemaruju, kako bi pacijent započeo lečenje u što ranijoj fazi i time sprečio ozbiljnije zdravstvene komplikacije ili napredovanje bolesti.

Kod pacijenata koji nemaju adekvatno lečenje mogu da se jave komplikacije poput infrakta, šloga i tromboze.

Maja Marković, udruženje Lipa, Snežana Morosiuk, pacijentkinja i doc.dr Danijela Leković
Maja Marković, udruženje Lipa, Snežana Morosiuk, pacijentkinja i doc.dr Danijela Lekovićfoto: Nataša Radosvljević/Kurir

U samom lečenju neophodan je individualni pristup svakom pacijentu, koji zavisi od simptoma i stadijuma bolesti, životne dobi i opšteg stanja pacijenta. Težište je na individualizaciji prema karakteristikama svakog pacijenta, a inovativna personalizovana terapija ima za cilj poboljšanje kvaliteta života i sprečavanje razvoja komplikacija.

Rezultati ankete u kojoj je učestvovalo 147 pacijenata pokazali su da 57,8 odsto njih oseća umor, 22,2 odsto ima obilno noćno znojenje, probleme sa probavom i nadutost oseća 16,5 odsto ispitanika dok su glavobolje zastupljene kod 14,1 odsto pacijenata.

Udruženje „LIPA” je od 2006. godine vodeće nacionalno udruženje pacijenata sa hematološkim malignitetima, gde je akcenat na kvalitetu života pacijenata, ali i na samom kvalitetu lečenja,. Udruženje ima za ciljeve bolju dostupnost terapija, zagovaranje prava obolelih i podizanje nivoa znanja o hematološkim malignitetima.

Prenela: O.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track