Od moždanog udara svakih šest sekundi premine jedna osobu na svetu. Moždai udar je iznenadni neurološki poremećaj, izazvan problemima sa moždanom cirkulacijom, zbog čega dolazi do nedovoljno snabdevanja pojedinih delova mozga kiseonikom i hranljivim materijama. Zato je važno obratiti pažnju na simptome koji ukazuju na moždani udar i reagovati na vreme.

Takav nedostatak kiseonika i hranljivih materija uzrokuje oštećenje i smrt nervnih ćelija, što rezultira oštećenjem mozga i gubitkom funkcija koje deo mozga kontroliše.

Ishod često zavisi od toga koliko brzo pacijent dobije medicinsku pomoć. Važno je znati da postoje simptomi koji mogu ukazivati na predstojeći moždani udar.

Londonski neurolog Vladimir Martinov otkrio je znakove koji se mogu pojaviti nekoliko dana ili čak dve nedelje pre moždanog udara.

vrtoglavica-lupanje-srca-shutterstock-2337380301.jpg
Shutterstock 
Najveći faktor rizika za moždani udar je nekontrolisani visok krvni pritisakfoto: Shutterstock

Lekaru se treba obratiti ako:

  • osoba iznenada počne da oseća slabost ili utrnulost u jednom delu tela
  • ako dođe do kratkotrajnih poteškoća u govoru
  • naglog pogoršanja vida, gubitka vida ili dvostrukog vida
  • napada vrtoglavice
  • gubitka koordinacije i svesti
  • jakih glavobolja

Najveći faktor rizika za moždani udar je nekontrolisani visok krvni pritisak. Drugi faktori rizika su visok holesterol, visok šećer u krvi, atrijalna fibrilacija, dijabetes, fizička neaktivnost, gojaznost, loša ishrana, porodična istorija srčanih bolesti i porodična istorija moždanog udara.

Prenela: O.M.

(izvor: klix.ba/Zdravlje.Kurir.rs)