10 načina da ublažite zadržavanje tečnosti: Evo zbog čega nastaje i da li može ukazivati na ozbiljnije probleme
Foto: Shutterstock

važno je da prepoznate

10 načina da ublažite zadržavanje tečnosti: Evo zbog čega nastaje i da li može ukazivati na ozbiljnije probleme

Bolesti -

Da li ste ikada primetili otok na nogama ili rukama i pitali se šta je to moglo da izazove? Ta nadutost može biti znak zadržavanja vode, poznato i kao edem. Ovo se može dogoditi kada vaše telo zadržava tečnost iz različitih razloga kao što su veliki unos soli, hormonske promene ili čak produženo sedenje. Evo kako se možete rešiti ove tegobe.

Dodatna tečnost može učiniti da se osećate naduto i neprijatno. Zadržavanje tečnosti takođe može biti povezano sa ozbiljnim zdravstvenim stanjima kao što su problemi sa srcem ili bubrezima. Ako se bavite time i želite da znate kako da se rešite zadržavanja vode, dozvolite nam da vam ponudimo neka rešenja koja preporučuju stručnjaci.

Simptomi edema

Zadržavanje vode, takođe poznato kao edem, nastaje kada se višak tečnosti akumulira u telesnim tkivima, izazivajući otok. Njegovi uobičajeni simptomi uključuju nadutost, nadimanje i nelagodnost, posebno u nogama, gležnjevima i rukama.

Ova pojava može biti rezultat faktora kao što su visok unos natrijuma, produženo sedenje, hormonske promene ili drugi zdravstveni problemi kao što su bolesti srca ili bubrega. U nekim slučajevima otok se smanjuje sam, ali u nekim slučajevima potrebno je zatražiti i medicinsku pomoć.

Ovo su još neki od uobičajenih simptoma:

  • nadimanje u predelu stomaka
  • otok u područjima kao što su noge, stopala, ruke i gležnjevi
  • bol u pogođenim delovima tela
  • ukočeni zglobovi
  • neobjašnjive varijacije težine
Zadržavanje vode takođe može biti povezano sa ozbiljnim zdravstvenim stanjima kao što su problemi sa srcem ili bubrezima
Zadržavanje vode takođe može biti povezano sa ozbiljnim zdravstvenim stanjima kao što su problemi sa srcem ili bubrezimafoto: Shutterstock

Kako smanjiti zaržavanje tečnosti?

Ostanite hidrirani

Zvuči nelogično, ali ukoliko pijete više vode zapravo možete pomoći sebi u smanjenju zadržavanja vode. Kada ste dehidrirani, vaše telo ima tendenciju da zadrži vodu kako bi sprečilo dalju dehidraciju.

Međutim, kada ste dobro hidrirani, signalizirate svom telu da nema potrebe za gomilanjem vode, što može pomoći u smanjenju nadimanja.

- Nastojte da popijete najmanje osam čaša vode dnevno i zapamtite, ispijanje biljnih čajeva takođe može pomoći - kaže dr Manjuša Agarval, specijalista interne medicine.

Jedite hranu bogatu kalijumom i magnezijumom

Kalijum i magnezijum igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti u telu. S jedne strane, hrana bogata kalijumom, kao što su banane, pomorandže, lubenice, slatki krompir i breskve, pomažu vašem telu da izbalansira nivo natrijuma, što može pomoći u smanjenju nadimanja.

S druge strane, magnezijum, koji se nalazi u hrani poput spanaća, orašastih plodova i celih žitarica, takođe pomaže u ravnoteži tečnosti i može sprečiti zadržavanje vode, navodi dr Agarval. Dakle, dodajte ove namirnice u svoju ishranu da biste upravljali zadržavanjem vode.

Jedite obroke sa smanjenim sadržajem natrijuma (soli)

Natrijum je glavni krivac za zadržavanje vode. Visok nivo natrijuma može dovesti do toga da vaše telo zadrži vodu kako bi uravnotežilo višak soli. Da biste se izborili sa ovim, pokušajte da smanjite prerađenu hranu kao što su sir, mesne prerađevine, hleb, smrznute obroke, supe iz kesice i grickalice, koje često sadrže mnogo natrijuma.

Najnovije smernice za ishranu koje predlažu američki stručnjaci kažu da se ne preporučuje više od 2.3 grama natrijuma dnevno. Zato se uverite da ne prelazite ovu granicu i izaberite svežu celu hranu koju kuvate kod kuće kako biste kontrolisali količinu soli koja se koristi.

Masna Hrana, prerađena hrana, Brza Hrana
foto: Shutterstock

Smanjite unos ugljenih hidrata

Ugljeni hidrati, posebno rafinisani ugljeni hidrati, mogu dovesti do zadržavanja vode. Kada ih konzumirate, vaše telo ih skladišti kao glikogen, koji se vezuje za vodu u vašim mišićima i jetri. Smanjenjem unosa ugljenih hidrata, možda ćete primetiti smanjenje zadržavanja vode.

Prema Smernicama o ishrani Amerikanaca za 2020-2025, odraslima je potrebno najmanje 130 g ugljenih hidrata da bi funkcionisali svaki dan. Usredsredite se na žitarice sa celim zrnom i ograničite slatke grickalice i beli hleb kako biste održali zdravu ishranu.

Unosite više kalcijuma i vitamina B6

Određeni suplementi mogu pomoći u zadržavanju vode. Pokazalo se da vitamin B6, koji se nalazi u hrani kao što su mleko, avokado, jaja, šargarepa, losos i spanać, pomaže u smanjenju nadimanja i predmenstrualnih simptoma poput zadržavanja vode, prema studiji iz 2020. objavljenoj u Journal of Alternative and Complementari Medicine.

Kalcijum je takođe koristan jer može pomoći u smanjenju zadržavanja tečnosti.

- Samo obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo kakve nove suplemente kako biste bili sigurni da su pravi za vas - savetuje dr Agarval.

Podignite stopala

Ako imate oticanje gležnjeva ili stopala, podizanje stopala može pomoći. Kada dugo sedite ili stojite, gravitacija može izazvati nakupljanje tečnosti u vašim donjim ekstremitetima. Podizanjem stopala možete pomoći da se tečnost vrati u gornji deo tela, što može smanjiti otok. Pokušajte da podignete stopala kad god možete, bilo da slobodno sedite na kauču ili ležite u krevetu.

Kompresivne čarape mogu da pomognu kod smanjenja otoka, posebno ako dugo stojite tokom dana
Kompresivne čarape mogu da pomognu kod smanjenja otoka, posebno ako dugo stojite tokom danafoto: Shutterstock

Nosite kompresivne čarape

Kompresivne čarape mogu da pomognu kod smanjenja otoka, posebno ako dugo stojite tokom dana. Ove čarape nežno pritiskaju vaše noge, što pomaže u poboljšanju cirkulacije i sprečavanju nakupljanja tečnosti. Posebno su korisne za ljude koji često putuju ili imaju poslove koji zahtevaju duže stajanje. Važno je da odaberete odgovarajuću veličinu i nivo kompresije za maksimalnu korist.

Obezbedite sebi dobar san

Kvalitetan san je ključan za opšte zdravlje, uključujući upravljanje zadržavanjem vode.

- Kada se dovoljno odmarate, vaše telo je bolje sposobno da reguliše ravnotežu tečnosti i preradi višak natrijuma. Ciljajte na 7-9 sati sna svake noći i pokušajte da uspostavite redovan raspored spavanja kako biste držali svoje telesne sisteme pod kontrolom - objašnjava dr Agarval.

Budite aktivni

Redovna fizička aktivnost pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi i može sprečiti nakupljanje tečnosti u ekstremitetima. Prema naučnim izveštajima, vežbanje pomaže telu da se znoji i na taj način izbacujete vodu.

Bilo da se radi o brzoj šetnji, vožnji biciklom ili sesiji joge, ostanak aktivni pomaže vašem telu da efikasnije upravlja tečnostima. Ciljajte na najmanje 30 minuta umerene vežbe najmanje 5 dana u nedelji. Osim toga, vežbanje takođe može poboljšati vaše raspoloženje i nivo energije!

Diuretike uzimajte samo na preporuku lekara

Diuretike možete koristiti samo nakon što ih je propisao lekar, jer mogu imati neželjene efekte i možda nisu pogodni za sve. Ovi lekovi deluju tako što povećavaju proizvodnju urina, što pomaže u uklanjanju viška tečnosti.

Diuretike možete koristiti samo nakon što ih je propisao lekar, jer mogu imati neželjene efekte
Diuretike možete koristiti samo nakon što ih je propisao lekar, jer mogu imati neželjene efekte foto: Shutterstock

Šta uzrokuje zadržavanje vode?

Zadržavanje vode, ili edem, može biti rezultat različitih faktora i stanja, koji uključuju:

  • Loš izbor hrane posebno visok unos natrijuma, može dovesti do zadržavanja tečnosti.
  • Dugotrajno stajanje ili sedenje, na primer tokom dugih letova, može da ograniči cirkulaciju i izazove otok.
  • Veći unos natrijuma povezan je sa zadržavanjem tečnosti.
  • Oslabljen imuni sistem usled alergijskih reakcija, infekcija, opekotina, traume ili ugrušaka može dovesti do edema.
  • Menstrualne promene i hormonska neravnoteža mogu uticati na ravnotežu tečnosti u telu.
  • Određeni lekovi, uključujući agense za hemoterapiju, lekove za ublažavanje bolova bez recepta, lekove za krvni pritisak, lekove za Parkinsonovu bolest, neke hormonske pilule za kontrolu rađanja i steroide, mogu doprineti edemu.

Zdravstveni problemi koji mogu izazvati zadržavanje tečnosti:

  • trudnoća
  • srčana insuficijencija
  • bolesti bubrega
  • artritis
  • autoimune bolesti kao što je lupus
  • bolesti štitne žlezde kao što je hipotiroidizam
  • ciroza jetre
  • duboka venska tromboza (DVT)

Prenela: O.M.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track