Ako imate više od 40 godina i redovno konzumirate cigarete, alkohol ili opioide, velika je verovatnoća da nećete doživeti osmu ili devetu deceniju života. Ove navike značajno povećavaju rizik od ozbiljnih bolesti koje mogu da skrate životni vek.

Iako možda nije iznenađujuće, dugoročna studija koja je obuhvatila skoro 720.000 američkih vojnih veterana pokazala je da loše životne navike — naročito među bivšim vojnicima — povećavaju rizik od stanja kao što je posttraumatski stresni poremećaj u poređenju sa ostalim stanovništvom.

U ovoj studiji, tim naučnika predvođen Ksuan-Mai Ngujenom sa Univerziteta u Ilinoisu analizirao je osam životnih navika koje doprinose zdravom načinu života. Te navike su:

  • fizička aktivnost
  • pravilna ishrana
  • izbegavanje cigareta i alkohola
  • dobra tolerancija na stres i kvalitetan san
  • održavanje pozitivnih društvenih odnosa
  • izbegavanje opioida

Usamljenost, nezdrava ishrana, loš san i visok nivo stresa pokazali su se u nekim slučajevima jednako štetni kao pušenje ili opioidi za one koji žele da maksimalno iskoriste svoj život.

nesanica2-shutterstock-1504807865.jpg
Shutterstock 
Usamljenost, nezdrava ishrana, loš san i visok nivo stresa pokazali su se u nekim slučajevima jednako štetni kao pušenje ili opioidi foto: Shutterstock

Studija je pokazala da je neaktivnost štetna poput cigareta i opioida

Predstavljena na međunarodnoj konferenciji "Ishrana 2023" u Bostonu, studija je pokazala da će muškarci u svojim 40-im godinama ukoliko imaju svih osam loših navika živeti 24 godine kraće od svojih vršnjaka koji ih nemaju, dok će očekivani životni vek žena biti skraćen za 21 godinu.

Pušači, zavisnici od opioida i oni koji retko vežbaju imaju 30-45 odsto veći rizik od smrti, dok oni koji često piju, loše se hrane, nedovoljno spavaju ili su pod velikim stresom imaju 20 odsto veći rizik.

Samci stariji od 40 godina mogu malo da se opuste, jer "nedostatak pozitivnih društvenih odnosa" povećava rizik od prerane smrti samo za pet odsto.

Ovi nalazi naglašavaju značaj načina života u razvoju hroničnih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca, koje mogu da dovedu do preranog invaliditeta i smrti.

Međutim, važno je napomenuti da istraživanje ne dokazuje uzročnost, kako ističe američko Ministarstvo za pitanja veterana i Medicinski fakultet Karli Illinois.

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs