Suve šljive srce čuvaju: 5 do 10 komada svakog dana smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Foto: Shutterstock

NAUKA POTVRDILA

Suve šljive srce čuvaju: 5 do 10 komada svakog dana smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Ishrana -

Suve šljive su voće bogato vlaknima, pa mogu da pomognu da nam creva bolje rade. Međutim, neka nova istraživanja sugerišu da su suve šljive pravi čuvari zdravlja srca.

Svakodnevno jedenje suvih šljiva može poboljšati nivo dobrog holesterola uz istovremeno smanjenje oksidativnog stresa i upale, pokazale su dve nove studije predstavljene u julu prošle godine na glavnoj konferenciji Američkog društva za ishranu.

Kada jesti suve šljive

Jedenje suvih šljiva ujutro odličan je način da iskoristite dobrobiti antioksidansa za početak dana. To može pomoći u redovnom pražnjenju creva i sprečiti zatvor.

Prednosti za zdravlje srca dugotrajne konzumacije suvih šljiva su prvo primećene kod muškaraca. Osim toga uočeno je da kod starijih žena, redovno jedenje suvih šljiva nije imalo negativan uticaj na metaboličke mere, kao što su ukupni holesterol, šećer u krvi i nivo insulina.

- Zaključak je zaista da suve šljive mogu podržati kardiovaskularno zdravlje. Ali mi smo tek na vrhu ledenog brega kada učimo o ovome, tako da moramo da kopamo malo dublje u ove rezultate i potencijalno ih ponovimo - rekao je Andrea N. Giankoli, registrovani dijetetičar i savetnik za ishranu u Kaliforniji.

I druga studija objavljena 2021. godine otkrila je da je jedenje 50 do 100 grama suvih šljiva (oko 5 do 10 komada) svakog dana povezano sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

suve šljive
foto: Profimedia

Iako su potencijalne zdravstvene koristi suvih šljiva ohrabrujuće, postoje i neki rizici, poput povećanog rizika od dijareje i povećanog rizika od nadimanja creva, gasova, blage mučnine, umerenih do jakih grčeva u stomaku ili povraćanja. Zato se pre nego što suve šljive postanu redovan deo vaše ishrane obavezno posavetujete sa lekarom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track