Dr Mozli otkriva 5 namirnica za skidanje masti sa stomaka: Smanjuju glad, snižavaju pritisak i holesterol
Foto: Shutterstock

ČUVENI STRUČNJAK ZA ISHRANU

Dr Mozli otkriva 5 namirnica za skidanje masti sa stomaka: Smanjuju glad, snižavaju pritisak i holesterol

Ishrana -

Svi znamo koliko je važno da naše telo bude zdravo, ali praćenje i izbegavanje loših iskušenja u ishrani može biti teško. Stručnjak za ishranu i popularni doktor Majkl Mozli, podelio pet grupa hrane koje bi trebalo da uključite u svoj svakodnevni život ako želite da smršate i „napravite vidljivu razliku“.

Na prvom mestu dr Mozli preporučuje zamenu masnog mesa posnim, kao što su piletina i riba. Takođe predlaže da na svoj tanjir dodate zdravo povrće umesto krompira.

Doktor Mozli savetuje da svako ko želi da smrša treba da pređe na "posne proteine" - ribu, ćuretinu, pileća prsa i tofu sir koji imaju malo zasićenih masti i visok sadržaj vitamina B12.

- Dijeta koja je bogata nemasnim proteinima ima mnoge zdravstvene prednosti: smanjuje glad, snižava krvni pritisak, pomaže u kontroli težine, poboljšava mišićnu masu i snagu, i smanjuje rizik od osteoporoze jer je nemasni protein odličan za zdravlje kostiju - kaže dr Mozli.

Doktor Mozli savetuje da svako ko želi da smrša treba da pređe na 'posne proteine'
Doktor Mozli savetuje da svako ko želi da smrša treba da pređe na "posne proteine" foto: Profmiedia

Takođe je istakao i neke orašaste plodove kao što su bademi, indijski oraščići, lešnici i pistaći kao neke od „najboljih zdravih namirnica“ za mršavljenje, jer sadrže mnogo dobrih masti, kao i proteina, vlakana i vitamina E.

Orašasti plodovi takođe pomažu u snižavanju holesterola i odlični su za zdravlje srca. Iako možda mislite da je upotreba ulja zabranjena ako ste na dijeti, stručnjak je tvrdio da uključivanje maslinovog ulja u vašu ishranu zapravo može biti dobra stvar; može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

On je istakao pet grupa hrane u postu na svojoj veb stranici Fast 800, gde je rekao da je „povrće bez skroba“ kao što su brokoli, spanać, karfiol i krastavci zdravija opcija od povrća poput krompira.

- Oni sadrže mnoštvo vitamina, minerala i drugih važnih hranljivih materija poput fitokemikalija koje pomažu u varenju, snižavaju holesterol i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Sa tako važnim zdravstvenim prednostima, nema potrebe da računate (veoma minimalno) kalorija prilikom dodavanja u tanjir - objasnio je on.

Punomasni mlečni proizvodi poput grčkog jogurta ili punomasnog mleka su zdraviji izbor
Punomasni mlečni proizvodi poput grčkog jogurta ili punomasnog mleka su zdraviji izborfoto: Shutterstock

Izbacite mlečne proizode sa niskim sadržajem masti

Doktor Mozli kaže da ne morate da izbacite mlečne proizvode i tvrdi da bi punomasno mleko moglo biti bolje za vaše telo od drugih alternativa.

Prestanite da kupujete mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, savetuje dr Mozli i dodao da bi kupovina punomasnog proizvoda zapravo mogla biti bolja za vas.

- Možda će biti iznenađenje za one kojima je rečeno da izaberu opciju sa malo masti da bi bili zdraviji, ali punomasni mlečni proizvodi poput grčkog jogurta ili punomasnog mleka su verovatno zdraviji izbor.

On je objasnio i zbog čega je tako.

- Sadrže više esencijalnih masnih kiselina poput omega-3, visoke nivoe proteina, vitamina B12 i joda, za koje je poznato da usporavaju kognitivni pad, smanjuju anksioznost i depresiju, kontrolišu nivoe energije i poboljšavaju metabolizam.

Prenela: O.M.

(izvor: mirror.co.uk/kurir.rs)

Bonus video:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track