Volite žitarice za doručak? Ovo su nezdrave opcije koje treba izbegavati
Foto: Shutterstock

lekar savetuje

Volite žitarice za doručak? Ovo su nezdrave opcije koje treba izbegavati

Ishrana -

Žitarice su mnogima omiljeni izbor za doručak. One su ukusne i praktične za pripremu i kombinovanje sa voćem i drugim naimirnicama. Međutim, nisu uvek tako hranljive kao što mislite. Evo na šta treba da obratite pažnju kada ih birate.

Doktorka Debora Li otkrila je koje su žitarice najzdravija, a koje najnezdravija opcija.

- Iako žitarice mogu izgledati kao najbolja opcija za doručak, možda zapravo nisu tako hranljive kao što mislite. Postoje stvari koje treba uzeti u obzir kada birate žitarice za jelo. Svako zrno sadrži klice, mekinje i endosperm. Ovas se smatra neprerađenom hranom koju svi treba da jedemo češće - objasnila je doktorka.

Mršavljenje
foto: Shutterstock

Ovas je bogata proteinima i vlaknima, može da snizi holesterol i kontroliše nivo šećera u krvi i može nam pomoći da se duže osećamo sito, što pomaže u gubitku težine.

-Ovsenim pahuljicama možete dodati i sveže voće koje povećava unos antioksidanata, vitamina, minerala i vlakana, dok dodavanje orašastih plodova obezbeđuje zdrave nezasićene omega-3 masti, kao i vitamine B i E, cink, magnezijum i više vlakana.

Voće, Doručak, žitarice
foto: Thinkstock

- Da biste izvukli maksimum iz kaše kao obroka, napravite je sa mlekom zbog sadržaja kalcijuma, fosfora, vitamina D i proteina - istakla je dr Li

- Orasi i semenke, kada se dodaju u kašu, obezbeđuju zdrave nezasićene omega-3 masti, kao i vitamine B i E, cink, magnezijum i više vlakana.

- Kada su u pitanju najgore žitarice za jelo, dr Li upozorava na granolu prelivenu čokoladom.

granola sa ćokoladom, granola, pahiljice, ovsene pahuljice
foto: Shutterstock

- Porcija čokoladne granole od 50 grama sadrži 227 kalorija i 6,8 grama zasićenih masti. Ako dodajte 125 mililitara punomasnog mleka, to je još 81 kalorija i 4,6 grama masti. To je ukupno 308 kalorija i 11,8 grama zasićenih masti - primetila je ona.

Najnezdravije žitarice za doručak, su žitarice pune šećera i masti, sa visokim sadržajem kalorija.

Prema dr Li, i deca i odrasli treba da biraju žitarice bez šećera, bogate vlaknima koje sadrže zdrave nezasićene masti.

Prenela: N.R.

izvor: express.co.uk / kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track